Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vítková vybojovala ve sprintu druhé místo

Hochfilzen (Rakousko) - Veronika Vítková dojela druhá ve sprintu v rakouském Hochfilzenu a podruhé v kariéře v individuálním závodu světového poháru vystoupila na stupně vítězů. Gabriela Soukalová po dvou chybách na střelnici dojela třiadvacátá, přesto si udržela vedení v celkovém pořadí SP o čtyři body před Ruskou Olgou Zajcevovou. Vyhrála Švýcarka Selina Gasparinová.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP

Vítková druhým místem vyrovnala své maximum ve světovém poháru. Stejnou příčku obsadila v minulé sezoně ve stíhacím závodu v Oberhofu. "Druhé místo – to je paráda," reagoval bezprostředně po závodě trenér Jindřich Šikola.

Základ k druhému místu Vítková položila střelbou. Přestože se naplnila předpověď a při závodu sněžilo a foukalo, mířila přesně a po stojce opouštěla střelnici jako vedoucí žena sprintu. V závěrečných kilometrech ale prohrála o 1,2 vteřiny s Gasparinovou a o devět desetin porazila třetí Irinu Starychovou z Ruska. "Moc jsem to Verče přál, protože si myslím, že si pódium zasloužila. Zvládla to výborně," řekl Šikola.

"Mrzí mě, že je tam ta jedna vteřina na první místo, ale je to pro mě nejlepší výsledek ve sprintu. Je to super začátek sezony, navíc to znamená skvělou výchozí pozici do nedělního stíhacího závodu," řekla Vítková Českému rozhlasu.

Soukalová začala také slibně. Na střelbu vleže sice měla delší přípravu, jelikož si upravovala mířidla, ale střílela přesně a jela průběžně čtvrtá. Při stojce jí ovšem nespadl terč při třetí ani čtvrté ráně, musela běžet 300 metrů navíc a propadla se. "Gábina také perfektní závod, myslím si, že výborně běžela," podotkl trenér Šikola.

"Velikánskou radost mám z Evy Puskarčíkové," uvedl kouč na adresu závodnice, která doplnila český tým z poháru IBU a vybojovala bodované 38. místo.

Dalším Češkám se příliš nedařilo, zradila je střelba vestoje. Jitka Landová musela dokonce na pět trestných kol. "Určitě ji musím pochválit za běh," hledal pozitiva Šikola. "Pohořela na položce vestoje, všechny rány nasázela dolů na šest hodin. Byla to jedna a tatáž chyba," vysvětlil kouč.

Barbora Tomešová dorazila do cíle na 91. pozici a stejně jako Landová nepostoupila do stíhacího závodu, který se koná v neděli. Zítra jsou na programu štafety.

Český biatlon prožívá skvělý vstup do olympijské sezony. Na úvod zimy ovládl v Östersundu smíšenou štafetu a Soukalová vyhrála vytrvalostní závod.

Výsledky SP v biatlonu v Hochfilzenu

1. Gasparinová (Švýc.) 23:16,9 (1 tr. okruh), 2. Vítková (ČR) -1,2 (0), 3. Starychová (Rus.) -2,1 (0), 4. Bergerová (Nor.) -6,4 (2), 5. Džymová (Ukr.) -9,8 (1), 6. Solemdalová (Nor.) -14,2 (1), 7. Brunetová (Fr.) -16,6 (1), 8. Zajcevová (Rus.) -19,2 (1), 9. Novakowská-Ziemniaková (Pol.) -30,5 (2), 10. Pidhrušná (Ukr.) -33,1 (2), ...23. Soukalová -59,6 (2), 38. Puskarčíková -1:26,1 (2), 87. Landová -3:14,1 (5), 91. Tomešová (všechny ČR) -3:26,8 (2).

Průběžné pořadí SP (po 3 z 25 závodů): 1. Soukalová 116 b., 2. Zajcevová 112, 3. Brunetová 110, 4. Bergerová 109, 5. Starychová 102, 6. Gasparinová 93, ...11. Vítková 84, 42. Tomešová 21, 60. Puskarčíková 3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články