Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bauer chce vyhrát celou Tour

 Nové Město na Moravě (Žďársko) - Běžec na lyžích Lukáš Bauer si dnes v Novém Městě na Moravě počínal podle rčení "Kdo se bojí, nesmí do lesa". A jeho taktika - vsadit vše na jednu kartu a závodit pouze s časem - se vyplatila. V druhé etapě Tour de Ski, běhu na 15 kilometrů volnou technikou, porazil zbytek startovního pole rozdílem třídy. Dokonce si dovolil luxus a oslavoval ještě na trati.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK

V konci rozhodnutého závodu si Bauer vítězoslavně plácl s Květoslavem Žalčíkem, který se "proslavil" při turínské olympiádě, kdy podal chybně vyplněnou přihlášku do štafety. A těsně před cílem se pak český lyžař poklonil divákům a poděkoval jim za podporu. K třetímu vítězství ve Světovém poháru v této sezoně jej hnalo skoro 15.000 fanoušků. "Byli skvělí," pochválil je Bauer.
   

Teichmannem, který dnes do stíhacího závodu vyjel jako druhý s mankem šest sekund. Němec se ptal napůl z legrace, zda na něj Bauer počká. "Ani náhodou," odvětil mu prý s úsměvem. Vzájemně se znají, často se špičkují. Český lyžař z Božího Daru loni s německým týmem trénoval. "Ale když mě dojedeš, budu spolupracovat," slíbil mu.

K tomu nedošlo. Teichmann neměl svůj den, jeho ztráta se prohlubovala a Němec nakonec dojel až třináctý. "Říkal jsem si, že bude lepší nečekat a zkusit to sám," prohlásil Bauer. Závod mu sedl, podle svých slov doslova létal. "Odvíjelo se to od informací, že to jede," řekl. Necítil ani žádnou krizi. "Dával jsem pozor jen v jedné zatáčce, kde jsem měl při rozjíždění problémy. Skvěle jely lyže," pochválil také servismany.

Bauer se tak "virtuálně" dostal před něj do čela průběžného pořadí Světového poháru. "To ani nevím, nepočítal jsem to, ale teď se hlavně těším na volný den pozítří," konstatoval Bauer, který letos už žlutý trikot pro nelepšího běžce sezony jednou měl. Body z Tour de Ski se však započítají do celkového hodnocení až po jeho skončení.

Rychlejší než Bauer byl dnes v absolutním pořadí pouze Emmanuel Jonnier z Francie, který startoval se ztrátou minuty a dvou sekund. "Bylo to super, měl jsem pořád koho dojíždět," vyprávěl s úsměvem Francouz. "Ale mužem dne je jednoznačně Lukáš, měl dnes velký den," pochválil svého soupeře.

Po šestém vítězství v SP v kariéře se Bauerův plán pro Tour de Ski nemění. "Do pátého místa," zopakoval. Neměl by nyní být trochu optimističtější? "Už to je dost troufalé, ne?" odvětil lyžař. Ale přeci jen ho nakonec nahlodala příznivá situace. "Samozřejmě, že to chci celé vyhrát, skoro 50 sekund (náskok) před sprintem, to je lepší výchozí pozice, než jsem původně očekával," řekl.

Hodně podle něj napoví právě sprinty, první je na programu v neděli v Praze. "Normálně je to problém, ale teď je všechno možné. Snad se podaří postoupit z kvalifikace a projdu přes první kolo," doufal Bauer. "Do třicítky by to ale byl malý zázrak," nechal se realisticky slyšet kouč Miroslav Petrásek. "Pojede, aby ztratil co nejmíň sekund na ostatní. Ale všichni uděláme všechno pro to, aby na tom kopci (v závěrečném závodě v Itálii) byl první. Tam si teprve plácneme," dodal Petrásek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články