Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

I závody na rybníku jsou pro Sáblíkovou přípravou

Žďár nad Sázavou - Na rychlobruslařských oválech ve vyprodaných arénách po celém světě Martina Sáblíková poráží slavné soupeřky a sbírá světové rekordy, ale když se dnes chystala na rybníku Pilská nádrž ve Žďáru nad Sázavou na závody mistrovství republiky, občas ji sevřely pocity úzkosti. Ne ze strachu o výkon, ale z toho, jak jí pod nohama zlověstně zapraskal led a nechal po sobě pořádnou puklinu.

Martina Sáblíková
autor: MASSIMO PINCA

"Trochu jsem se při tom lekla. Teda trochu dost," smála se při vzpomínce na kuriózní chvíle Sáblíková. Ale dvacetiletá rychlobruslařka si nestěžuje. "I závody na rybníku pro mě jsou dobrou přípravou, já jsem tady naprosto spokojená," tvrdila.

Na rybníky kolem Žďáru vyráží pravidelně, pokud jsou zamrzlé. "Třeba za poslední dva dny jsem na Piláku najezdila asi 50 kilometrů. Rybník je dobrý i v tom, že je bruslení na něm namáhavější, je to prostě víc na sílu. Brusle občas jede jinam než na hladkém ledě v hale," líčila Sáblíková.

Musí ale zapomenout na to, že by si na českých rybnících zlepšovala rekordy. "Třeba dnes jsem jela patnáctistovku asi za 2:12, normálně ji jezdím kolem dvou minut," porovnala nová hvězda českého sportovního nebe. "A také je na rybníku větší zima. Mezi závody jsem se ohřívala v autě na břehu," uvedla Sáblíková.

I přesto si světová šampionka a rekordmanka ve spartánských podmínkách, na které by její velké rivalky z Nizozemska, Německa či Kanady asi zíraly s otevřenými ústy, libuje. "U nás nemáme žádnou krytou dráhu, takže jsem moc ráda, že se mohu svézt na Piláku. Máme tady zatáčky, je to vyměřené jako normální dráha. A navíc jsem doma a o Vánocích by to tak mělo být," vysvětlovala Sáblíková, zatímco její soupeřky se v halách s extrarychlým ledem chystají na blížící se mistrovství Evropy, které v polovině ledna hostí ruské město Kolomna.

Sáblíková věří, že na Vysočině nabere sílu, jež ji pak nedaleko ruské metropole vystřelí k dalším úspěchům. Letos v lednu v italském Collalbu na evropském šampionátu opanovala závody na tři a pět kilometrů a vyhrála víceboj, nyní má prý skromnější cíle. "Přála bych si nějakou medaili," naznačila svůj plán Sáblíková, přestože na dlouhých tratích téměř nenajde přemožitelku.

Před prvním vrcholem roku je ve výborné náladě. Cítí, že má natrénováno, navíc už odeznívají následky nepříjemného pádu, při němž si v listopadu naštípla kost v levé paži. "Při tréninku a v závodech to už vlastně necítím. Jen ráno, když se probudím a udělám nějaký blbý pohyb. To bych vyskočila z kůže," řekla Sáblíková. Už 2. ledna se přesune na soustředění do Itálie, do dějiště mistrovství Evropy se odebere o pět dní později.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články