Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Tři měsíce před MS v biatlonu finišují v Novém Městě úpravy

Jihlava - Tři měsíce před zahájením mistrovství světa v biatlonu finišují v Novém Městě na Moravě stavební práce. Slavnostní kolaudace Areálu Vysočina se uskuteční 19. prosince, v současné době už organizátoři spíše jen dolaďují poslední drobné úpravy. Oproti lednovému světovému poháru se areál v letních měsících rozrostl o novou administrativní budovu, dva tunely, parkoviště a chodníky.

"Nyní už jen kromě jednoho tunelu na stadionu dolaďujeme všechno tak, aby byl areál připraven v co nejlepším světle. Udělali jsme kus práce, oproti původnímu projektu přišly další požadavky mezinárodní biatlonové unie IBU," uvedl předseda organizačního výboru Jiří Hamza. Areál v Novém Městě na Moravě se kompletně proměnil a patří k nejmodernějším v republice. "Je připraven pro vrcholné akce i k bezplatnému používání pro masový sport," vysvětlil Hamza.

O světový šampionát je velký zájem nejen mezi domácími příznivci, ale i v zahraničí. "Očekáváme denně okolo deseti tisíc zahraničních příznivců. Pokud se naše předpoklady naplní, tak budou všechny hotely v širším okolí obsazeny. Akce bude přínosná pro celý kraj. Udělali jsme ekonomickou studii, dopad v tržbách by měl být okolo půl miliardy korun. Což rozhodně není na zimní období málo," řekl Hamza.

Předpokládané investice na pořádání mistrovství světa činily 306 milionů korun. "Investice se nedají popsat jednou větou. Nějaké stavby financoval kraj nebo město. I když jsme místo rekonstrukce postavili novou administrativní budovu, tak se pohybujeme na 270 milionech korun. Všechny předpokládané náklady nevyčerpáme. Tlaky na úspory jsou všude," dodal Hamza.

Velký zájem o mistrovství světa mají i televizní a rozhlasové společnosti. "Přímo v Novém Městě si bude vyrábět svůj signál šest televizních společností. Mezinárodní signál bude Česká televize předávat Eurovizi. Od ní jej převezme Eurosport. Ten chystá šest jazykových mutací a dál bude signál předávat do dalších zemí," řekl ředitel soutěží Vlastimil Jakeš. Zájem o sportovní přenosy má být podobný jako na posledním šampionátu v Ruhpoldingu, který vidělo až 600 milionů televizních diváků.

Součástí závodů bude i kulturní program. Každý den budou pro diváky připraveny dvě akce, jejichž dějištěm bude kulturní dům nebo náměstí v Novém Městě na Moravě a biatlonový stadion. "Do konce měsíce by měl být program upřesněn. Z 99 procent se na něm budou podílet domácí účinkující," podotkl Jakeš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články