Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Björgenová kralovala i sprintům ve Stockholmu a míří za glóbem

Stockholm - Norka Marit Björgenová vyhrála ve Světovém poháru v běhu na lyžích už čtvrtý závod za sebou a míří za velkým křišťálovým glóbem, který získala už v letech 2005 a 2006. Po sprintech v Drammenu a v Lahti a klasické třicítce v neděli v Oslu kralovala i dnešnímu sprintu klasickou technikou ve Stockholmu. Navíc jí k navýšení náskoku v čele seriálu pomohlo, že polská rivalka Justyna Kowalczyková v semifinále upadla.

O norský double se ve švédské metropoli postaral Eirik Brandsdal, který za sebou nechal i už jistého vítěze sprinterského hodnocení a domácího favorita Teodora Petersona. Češi na body v závěrečném sprintu sezony nedosáhli, Eva Nývltová a Martin Jakš nepostoupili z kvalifikace.

Trojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru Björgenová prokázala vynikající formu v závěru sezony. Před dnešním závodem vedla před Kowalczykovou o 138 bodů a díky bonusům náskok zvýšila na 160. Finále SP bude pokračovat v pátek ve Falunu prologem, o víkendu pojedou ženy desítku klasicky a na závěr stejně dlouhou trať volně.

Pro obhájkyni glóbu Kowalczykovou skončil sprint a možná i útok na celkový triumf pádem v semifinále asi sto metrů před cílem. "Ještě nic není rozhodnuté," odmítla přijímat předčasně gratulace Björgenová, která ve finále odsunula na další medailové posty Rusku Julii Ivanovovou a krajanku Maiken Fallaovou. Nejlepší sprinterka sezony Američanka Kikkan Randallová skončila osmá.

Už jistý vítěz mužského seriálu Švýcar Dario Cologna dnes vypadl ve čtvrtfinále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články