Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sdruženáře čeká v Liberci teplo, pořadatelé se bojí větru

Praha - Poprvé od mistrovství světa před třemi lety a podesáté v historii se v Liberci uskuteční Světový pohár v severské kombinaci. Domácí reprezentanti chtějí od pátku do neděle potvrdit vzrůstající formu, kterou korunoval Tomáš Slavík nedělním třetím místem. Teplé počasí a déšť by neměly závody ohrozit, tradičním strašákem je silný vítr, který by měl na Ještěd dorazit.

Vítězové závodů sdruženářů, Liberec
zdroj: ČT24

Českým sdruženářům se nevydařil úvod sezony, ale od konce ledna pravidelně bodují a atakují vyšší příčky. Miroslav Dvořák se dostal na třinácté místo a Slavík v neděli v Klingenthalu po druhé příčce ve skoku doběhl bronzový. "Špička je našlapaná, dvacet lidí může být na bedně a roli hrají maličkosti. Ale jsme schopni konkurovat světu a doufám, že v Liberci ukážeme vzrůstající formu," řekl trenér Luděk Šablatura na tiskové konferenci. Domácí prostředí ale Češi výrazně využít nemůžou. "Nemáme v Liberci ani jeden skok, jen pár běžeckých tréninků."

Největší nadějí by měl být Slavík, povzbuzený premiérovým umístěním na stupních vítězů v SP. "Chci v Liberci ukázat, že se můžu motat když už ne na stupních, tak na předních pozicích. Výsledek doma je výsledek doma, bereme to zodpovědně. Snad bude ještě co slavit na konci sezony," přál si Slavík. V Liberci dokázal z českých sdruženářů vyhrát Ladislav Rygl v roce 2000 a od dva roky později doběhl současný reprezentant Pavel Churavý druhý.

V obou případech se ještě běhalo v Bedřichově, nyní jsou připraveny tratě v areálu ve Vesci. "Mohl by si dát opáčko," řekl Michal Georgiev, místopředseda úseku severské kombinace, směrem k Churavému, kterému se ale po nemoci v přípravě zatím příliš nedaří. "Všechno je možné. Štěstí přeje připraveným. Nejsem v top formě, ale budu bojovat," řekl již čtyřiatřicetiletý závodník, pátý z olympiády ve Vancouveru.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce českých sdruženářů

Pořadatelům dělá starosti předpověď počasí. Sněhu je připraven dostatek na ještědském můstku i na tratích ve Vesci. "Na oblevu i na déšť jsme připraveni. Nic jsme nenechali náhodě a sněhu jsme vyrobili dost," řekla ředitelka závodu Kateřina Nyčová. "Obáváme se větru, což už je liberecký kolorit," doplnila. V pátek je na pořadu skokanský trénink a provizorní kolo, které případně může nahradit jedno ze soutěžních kol. V sobotu se jede tzv. penalty race a v neděli klasický závod.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články