Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sáblíková triumfovala na ME v Budapešti

Budapešť - Rychlobruslařka Martina Sáblíková na vícebojařském mistrovství Evropy v Budapešti suverénně obhájila titul z předchozích dvou let. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru se stala kontinentální šampionkou již počtvrté v kariéře. Druhá skončila Němka Claudia Pechsteinová, bronz získala Ireen Wüstová z Nizozemska.

Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Tibor Illyes

"Stálo to ale hodně sil, protože tahle otevřená dráha je namáhavější než všechny ostatní," řekla Sáblíková novinářům po triumfu. Členka Nowis týmu od roku 2007 nechyběla na ME mezi trojicí nejlepších, poslední tři ročníky ovládla. "Tituly se ale nedají srovnat. Žádné dva velké závody nejsou stejné. Dnešní pětka byla obrovsky těžká pro všechny a osobně gratuluji všem, kteří dojeli," podotkla. 

České rychlobruslařky zcela ovládly závod žen v maďarské metropoli. Čtyřiadvacetiletá Sáblíková zvítězila na tratích 1500, 3000 i 5000 metrů, na pětisetmetrové trati byla v pátek nejrychlejší Karolína Erbanová.

Sáblíková se již v sobotu nečekaně dostala do čela průběžného pořadí a na své nejsilnější pětikilometrové trati nemusela stahovat náskok soupeřek. I "jen" standardní výkon by české rychlobruslařce stačil, aby se mohla na úvod roku radovat z dalšího úspěchu.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Imre Foldi

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka na otevřené dráze v centru Budapešti od prvních kol potvrzovala dobrou současnou formu a bezpečně si dojela pro celkový i individuální triumf. Na druhé místo se posunula Pechsteinová, která na pětce porazila Wüstovou o devět sekund a získala stříbrnou medaili.

"Pětka byla ale strašně těžká. Led byl měkký, k tomu vítr. Naštěstí to ale dopadlo dobře," uvedla Sáblíková, která se představila v poslední rozjížďce společně s Pechsteinovou. "To bylo docela dobré. Jen mě překvapilo, jak rychle rozjela první dvoustovku. Hned jsem si říkala: A sakra, ale bylo to dobré," řekla.

V průběhu závěrečného závodu si vypracovala takový náskok, že věděla, že vyhraje, i kdyby spadla. "Když na mě Petr (Novák) volal, že mám třináct vteřin, tak jsem si říkala, že je to doma. I kdybych spadla, tak bych se zvedla a vyhrála," přiznala.

Trenér Novák později připustil, že v druhé polovině závodu již ani neměřil mezičasy. "Viděl jsem, jak naskakovaly časy na tabuli, že jede dobře. Taky jsem ale věděl, že radovat se můžu až v momentu, kdy projede cílem," řekl Novák. 

Mladší bratr české rychlobruslařské hvězdy Milan Sáblík obsadil celkové 23. místo. Ani na třetí pokus se mu nepodařilo prosadit se do elitní dvacítky a zajistit Česku dvě místa v kategorii mužů pro příští ME.

Je nám líto, video expirovalo.
ME v rychlobruslení ve víceboji 2012 Maďarsko
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články