Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skokanský tým šilhal na stupně vítězů, ale skončil šestý

Harrachov – Český tým skokanů na lyžích skončil v domácím harrachovském závodě Světového poháru na šestém místě. Tým ve složení Jakub Janda, Martin Cikl, Jan Matura a Lukáš Hlava tak sice dosáhl velkého úspěchu, přesto si ve druhém kole pohoršil. Po tom prvním mohl vážně uvažovat o stupních vítězů, když obsadil průběžné čtvrté místo. Nakonec však o dvě přičky spadl. Přesto mu na třetí místo chybělo pouze patnát bodů. V Harrachově nečekaně vyhráli Norové, když překonali favorizovaný rakouský tým. Ten vyhrával soutěže mužstev poslední dva roky, ovládl osm pohárových klání v řadě.

Skokané na harrachovském můstku
zdroj: Isifa/EPA autor: Filip Singer

Norský tým Tom Hilde, Björn Einar Romören, Vegard-Haukoe Sklett a Anders Bardal byl ve druhém kole harrachovského závodu mužstev nepřekonatelný. Nejlepší z Rakušanů dokázali překonat pouze Sklettův výkon, zbylí tři seveřané byli zcela suverénní. První kolo přitom bylo vyrovnanější, když s drobným náskokem vedli Rakušané. Nejlepší trojici doplnili ještě Němci, hned za nimi figuroval český tým. Na výjimečně dobrou pozici pomohl týmu především mamutí skok Lukáše Hlavy, dlouhý 131 metrů, za nějž obdržel stejné bodové hodnocení jako vítěz pátečního závodu Gregor Schlierenzauer z Rakouska. Navíc se do stejné vzdálenosti donesl i Matura.

Druhé kolo ale už českým skokanům tolik nevyšlo. Ciklův skok (115,5 metru) byl dokonce druhý nejkratší z celého kola a také Matura s Hlavou skočili méně než v prvním kole (125 a 129 metrů). Mužstvo se tak propadlo za Slovince – kteří nakonec po nevalném výsledku Němců skončili třetí – a Poláky. Český tým získal celkem 874 bodů, na Polsko přitom ztratil pouze 2,3 bodu a na Německo, jehož mužstvo výrazně pokazilo druhé kolo, 7,5 bodu. Kdyby potom čeští skokani získali o pouhých 14,7 bodu více, patřil by jim bronz. Na vyšší pozici však nemohl pomýšlet nikdo jiný než vítězní Norové a Rakušané, jejichž zisky se blížily k tisíci bodů.

Přes horší výsledek po druhém kole byli čeští závodníci spokojeni. "Konečně povedený závod, za který se nemusím stydět. Určitě to je pro mě povzbuzení do neděle. Když se nedaří, tak si jen namlouváte, že máte dobré sebevědomí, tohle je hned lepší," uvedl po svém druhém skoku Matura. Nejlepší bodový součet mezi jednotlivci měl Bardal, Hlava skončil v hodnocení obou skoků na sedmé pozici, Matura byl sedmnáctý, Janda dvaadvacátý a Cikl osmadvacátý.

Výsledky soutěže družstev v Harrachově

1. Norsko (Hilde, Romören, Sklett, Bardal) 993,7 b.
2. Rakousko (Morgenstern, Zauner, Kofler, Schlierenzauer) 956,0
3. Slovinsko (Damjan, Sinkovec, Prevc, Kranjec) 888,6
4. Německo (Mechler, Neumayer, Freitag, Freund) 881,5
5. Polsko (Hula, Zyla, Kubacki, Stoch) 876,3
6. ČR (Janda, Cikl, Matura, Hlava) 874,0
7. Japonsko (Kobayashi, Tochimoto, Takeuchi, Ito) 842,2
8. Rusko (Vassiljev, Sardyko, Kaliničenko, Kornilov) 835,8

Týmy, které skončily v prvním kole:

9. Švýcarsko (Grigoli, Deschwanden, Egloff, Ammann) 403,5
10. Finsko (Hautamäki, Happonen, Muotka, Koivuranta) 384,3
11. Francie (Mayer, Mabboux, Descombes, Chedal) 381,2
12. Itálie (Bresadola, Dellasega, Colloredo, Morassi) 320,5

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články