Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Koudelka vyvázl z pádu nezraněn a plánuje brzký návrat

Harrachov – Skokan na lyžích Roman Koudelka vyvázl bez zranění z nepříjemně vyhlížejícího pádu na Harrachovském můstku. Koudelkovi se ve čtvrtek při tréninkovém skoku uvolnilo těsně před dopadem vázání na pravé lyži a přišel nekontrolovatelný pád. Momentálně nejlepší český skokan je ale nezraněn a existuje varianta, že by se mohl k závodění vrátit ještě tuto neděli v Harrachově.

Roman Koudelka po ošetření v liberecké nemocnici
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Koudelka byl okamžitě po čtvrtečním hrozivě vyhlížejícím pádu převezen do liberecké nemocnice. Český skokan spadl ve stokilometrové rychlosti na hlavu a praskla mu helma. Koudelka podstoupil vyšetření mozku počítačovou tomografií, ale ukázalo se, že nemá žádné vnitřní krvácení ani nic zlomeného. Nyní se cítí prý tak dobře, že si sám sebe dokáže představit na startu nedělního závodu. Pravděpodobnější ale je, že skokan bude na radu lékařů odpočívat a šetřit se na další průběh sezóny.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelku v sobotu propustí z nemocnice

Koudelka si podle prvotních zjištění nejspíš zavinil pád vlastní nedůsledností. Patrně špatně upevnil šroub, který drží kolík na botě. Sám si to ale nemyslí. "Před skokem jsem si vyměňoval kolíčky jako asi tisíckrát předtím a nikdy se nic nestalo. Nevím, co se tam mohlo stát, byla to shoda všech blbých náhod, které se normálně nestávají. Naštěstí to dopadlo takhle," řekl. Výrobce mu hned slíbil, že mu na vázání přidělá pojistku, která případný podobný problém příště vyloučí.

Kdyby se Koudelkovi lyže vytrhla po odrazu hned za hranou, nikoliv až těsně před dopadem, skončil by zřejmě hůř. Podobně jako před několika lety Jan Mazoch, který karambol málem nepřežil a kvůli zranění ukončil předčasně kariéru. "Vím, měl jsem velké štěstí v neštěstí," uznal Koudelka.

Na rozdíl od většiny podobných případů Roman Koudelka si celý svůj skok, včetně nepěkného dopadu, pamatuje. "Vím, že jsem letěl, pak mi najednou odpadla lyže a věděl jsem, že je zle. První rána do hlavy byla velká, pak už jsem kotrmelce nevnímal," vzpomínal Koudelka. Když se zastavil, posadil se a zkontroloval, jestli nemá něco zlomeného. Chtěl se i postavit. "Ale zjistil jsem, že to moc dobrej nápad nebyl. Zamotala se mi hlava, připadal jsem si, že mám tak šest promile v žíle," vtipkoval. "Šlehnul jsem sebou o zem, tak už jsem radši nevstával a čekal, až pro mě přiběhnou," vyprávěl.

Koudelka uvažoval, že by mohl nastoupit již k nedělnímu harrachovskému závodu. Pravděpodobnější však je, že skokan vynechá nejen světový pohár v Harrachově, ale i následující díl v Engelbergu a bude se soustředit na blížící se Turné čtyř můstků. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články