Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šlesingr zahájil sezonu skvělým druhým místem

Östersund - Biatlonová sezona začala pro české biatlonisty skvěle. Ve vytrvalostním závodu na 20 kilometrů ve švédském Östersundu obsadil Michal Šlesingr druhé místo. Závod suverénně vyhrál Francouz Martin Fourcades náskokem téměř dvou minut, třetí – dvě desetiny sekundy za Šlesingrem – dojel Němec Simon Schempp. Další český biatlonista Jaroslav Soukup skončil sedmnáctý, Tomáš Holubec doběhl na 23. místě.

Michal Šlesingr
zdroj: ČTK/AP

"Vím, že ještě nemám formu, proto jsem moc rád, jak to všechno dopadlo. Před startem jsem byl hodně nesvůj a vůbec jsem nevěděl, co od závodu čekat," řekl Šlesingr po svém nejlepším výsledku na této trati. "Poznal jsem, že i když se necítím dobře, mohu uspět. Jsem přesvědčený, že tuhle pohodu a jistotu si přenesu i do dalších závodů." Na druhé místo se osmadvacetiletý Šlesingr prosadil v SP potřetí v kariéře, na stupně vítězů se dostal posedmé. Na kontě má zatím jediné vítězství z roku 2008.

Šlesingr, jenž už v minulé sezoně potvrdil vzestup devátou příčkou v konečné klasifikaci SP, vstoupil do závodu s rozumem. "Ještě jsem si pamatoval loňský rok, kdy jsem tady na stejné trati začal rychle a ve čtvrtém z pěti kol jsem úplně vytuhl. Teď jsem se snažil pošetřit síly a vydržet s nimi až do konce," řekl biatlonista. Záměr letohradskému závodníkovi vyšel do puntíku. "Asi v polovině trati jsem se chytil Jakova Faka ze Slovinska a vlastně až do cíle jsme spolupracovali," pochvaloval si Šlesingr startující s číslem 26, který sesadil při doběhu do cíle z čela průběžného pořadí Rusa Jevgenije Usťugova vybíhajícího jako prvního ze všech 103 závodníků. Poté čekal, jak si povedou soupeři za ním.

Francouzský biatlonista Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP

Trenér Ondřej Rybář:

"Tři kluci mezi pětadvacítkou nejlepších je výborný počin a pro mě krásný dárek k dnešním jmeninám. Mám velkou radost a jsem přesvědčený, že v této sezoně jí bude ještě víc."

O vítězství mistra světa Fourcada nebylo pochyb, mladší z francouzských bratrů si doběhl pro sedmé individuální prvenství v seriálu v kariéře. Zato Schempp na Šlesingrovo postavení dlouho útočil. Na začátku posledního kola na něj český závodník ztrácel patnáct vteřin, ale v cíli byl Šlesingr o dvě desetiny rychlejší. Všichni tři medailisté minuli při střelbě jeden terč.

"V závěrečném kole zajel čtvrtý nejlepší čas. Až se rozzávodí, půjde ještě nahoru," řekl trenér Ondřej Rybář o Šlesingerovi. "V kontrolních závodech Michal nejezdil nijak famózně a před startem byl nervózní. Ukázal však, v čem spočívá jeho síla, a to je v umění se koncentrovat na závod," vyzdvihl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár v biatlonu 2011/12 Švédsko

Výsledek závodu mužů na 20 km

1. M. Fourcade (Fr.) 53:29,8 (1 trestná minuta),

2. Šlesingr (ČR) -1:54,3 (1),

3. Schempp (Něm.) -1:54,5 (1),

4. Landertinger (Rak.) -1:57,4 (2),

5. Usťugov (Rus.) -2:39,4 (2),

6. Sumann (Rak.) -2:39,6 (2),

7. Brattsveen (Nor.) -2:41,8 (2),

8. Fak (Slovin.) -2:48,5 (3),

9. Bailey (USA) -2:57,4 (2),

10. Garaničev (Rus.) -2:59,0 (3),

...17. Soukup -3:27,7 (3),

...23. Holubec -3:51,7 (1),

...47. Vítek -5:40,6 (4),

...70. Moravec -7:06,3 (5).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články