Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Trenér Petrásek o Bauerovi: Určitě jsme chtěli výš

Oslo - Trenér Miroslav Petrásek doufal, že je běžec na lyžích Lukáš Bauer připraven bojovat o medaile, ale realita na mistrovství světa v Oslu byla jiná. Na klasické patnáctce skončil český závodník sedmý. Pětkrát z Bauerových úst zaznělo po dojezdu slovo zklamání. Není se co divit, že třiatřicetiletý běžec žijící na Božím Daru nebyl spokojený. Z patnáctikilometrové trati byl na medaile zvyklý. Získal na ní stříbro na olympiádě v Turíně v roce 2006 i na MS v Liberci před dvěma lety a bronz na loňských OH ve Vancouveru.

"Lukáš to rozjel, jak jsme se domlouvali, aby si to hlídal. Pak mu zřejmě došly síly. Bojoval, závodil, ale byli tady rychlejší. Zajeli jsme pěkný sedmý místo. Určitě jsme chtěli výš," řekl Petrásek. "Lukáš jel na plný pecky. Předvedl nejvíc, na co měl," doplnil závodníkův servisman Vít Fousek, kterému se povedlo připravit dobré lyže.

"Je to smutné. Sedmé místo není vůbec špatné, ale cílem byla medaile, takže neúspěch a zklamání," povzdechl si Bauer. Od začátku závodu v Oslu měl Bauer divný pocit. "Říkal jsem si, že pospíchám až moc a utrhávám sníh, tak jsem se trochu zklidnil," řekl. Podle mezičasů měl stabilní odstup, ale zdálo se mu, že nemůže zrychlit. "Měl jsem pocit zadrženosti. A poslední kolo bylo strašný trápení. Přišlo mi, že jsem tak unavený, že se ani nevydrápu na ty kopce. No a v cíli holt těch šest bylo lepších," pronesl Bauer.

Miroslav Petrásek, trenér:

"Nejezdíme (klasiku) úplně dobře celou sezonu. Technice jsme se věnovali hodně. Není to technikou. Je to tím, že nejsme v úplně top formě, v níž jsme na většině akcí byli, i když jsem si myslel, že jsme se připravili, abychom bojovali o medaili. Ale bohužel, byli tu rychlejší."

Na posledních trénincích se cítil dobře a den před závodem měl dojem, že mu lyže odjíždějí podle jeho představ. Závod byl jiný. "Nevím, jestli jsem moc podlehl atmosféře a trochu se mnou cloumaly nervy. Na tréninku je přece jen tlak lepší. Měl jsem pocit trápení. Když už jsem myslel, že je to dobrý, přišla krize," řekl.

Servisman Fousek byl spokojený s přípravou lyží, nového páru dlouhého 207 cm, na kterém jel Bauer závod poprvé. "Mázu i lyže jsme měli v pohodě. Předvedli jsme profesionální výkon. I Norové domazávali na poslední chvíli to, co my tam už měli. Já už jen dotestovával a oni teprve začali dávat," řekl, ale své vosky neprozradil.

Šance na medaili? Dvacet procent štafeta, osmdesát padesátka

Trenér věří, že Bauer výrazně pomůže štafetě a na medaili může dosáhnout v nedělní padesátce bruslením, která má být hodně náročná. "Na patnáctce jel dlouho o medaili a pak to došlo. Věřím, že padesátka bude zase dobrá, těžký závody bruslením mu jdou. Bude záležet na momentální formě, jak se to rozjede," řekl Petrásek. Sám Bauer si také větší medailové naděje dává na padesátce než na štafetě. "Dvacet procent štafeta a osmdesát padesátka, ale stejný pocit jsem měl loni na olympiádě, a medaili jsme si odvezli, tak uvidíme," konstatoval Bauer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články