Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

\"Těším se,\" řekl Verner a jel bruslit Kim Čong-ilovi

Praha – Krasobruslař Tomáš Verner má podle svých slov v poslední době radost ze života. Tu má i Kim Čong-il, vůdce Severní Koreje, který včera podle oficiálních údajů oslavil 69. narozeniny. A právě český sportovec zavítal do komunismem zmítané země, aby se u příležitosti oslav představil na tamní exhibici. Verner se tam prý velice těšil. Česká diplomacie však z jeho cesty nijak nadšená není.

"Co bychom si mysleli před rokem 1989 o někom, kdo přijel ze Západu zazpívat prezidentu Husákovi k narozeninám?" ptá se v reakci pro Lidové noviny mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Skutečnost, že KLDR není demokratickou zemí, Verner nijak neřešil. Chtěl jen oslavit svatého Valentýna se svou přítelkyní, francouzskou krasobruslařkou Nathalií Pélachatovou. "Doufám, že to přežiji," řekl směrem k akci, kterou doplňovala různá shromáždění a festivaly.

"Jsem sportovec, ne politik. Byl jsem tam před deseti lety a chci vidět, jak se to změnilo. Asi moc ne. Tehdy jsem si myslel, že to můžu zažít jednou za život, teď mám druhou šanci," uvedl v lednu Verner.

"Tomáš je v KLDR velice populární. Jede udělat radost normálním lidem," řekl Lukáš Přibyl ze společnosti Sport Invest, která Vernera zastupuje. Podle něj nebylo krasobruslařovo vystoupení placeno místními politickými strukturami. "Nikdy se nepropůjčoval k politickým aktivitám," dodává.

Podle mluvčího české diplomacie má však taková akce i politický rozměr. "Chápu, že se nechtějí zabývat politikou. Doufám, že si uvědomí, že jejich kolegové sportovci právě kvůli Kim Čong-ilovi a dalším nemají možnost svobodně cestovat nebo sportovat," uvedl Kolář.

V KLDR se představili i krasobruslaři z Ruska či Francie. Cesta do komunistické země je součástí Vernerova asijského turné, během nějž zavítá také do Jižní Koreje, Japonska a Číny.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články