Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Box ČR 2024

Gruggerovi šlo o život, teď je stabilizován

Innsbruck (Rakousko) - Rakouský sjezdař Hans Grugger je po těžkém pádu ve čtvrtečním tréninku na sjezd Kitzbühelu mimo ohrožení života. Na neurochirurgickém oddělení kliniky v Innsbrucku se podrobil náročné pětihodinové operaci a zůstává na jednotce intenzivní péče v umělém spánku, v němž podle lékařů bude ještě několik dní.

"Nachází se ve stabilizovaném stavu, což je samo o sobě v této situaci úspěch. To je hlavní. Akutní ohrožení života je momentálně zažehnáno," řekla na tiskové konferenci Alexandra Koflerová z innsbrucké kliniky. "Šlo o život. Teď musíme čekat. Ještě neznáme úplný rozsah všech zranění," dodala lékařka.

Devětadvacetiletý vítěz čtyř závodů světového poháru upadl brzy po startu v pasáži zvané "Myší past". Po skoku se ve vzduchu přetočil a spadl hlavou na zledovatělou sjezdovku. Vedle těžkého zranění hlavy utrpěl také zlomeniny žeber a má propíchnuté plíce.

"Zatím je těžké něco předpovídat. V téhle situaci se nedá říct, jestli byl nějak poškozen centrální nervový systém," uvedla Koflerová s tím, že Gruggera čeká v příštích dnech série vyšetření. "Když je pacient v kómatu, těžko se neurologické testy provádějí. V tomhle stavu potřebuje hlavně odpočívat," dodala lékařka.

Kostelič kritizoval organizátory, FIS úpravy tratě neplánuje

Ke Gruggerovu pádu se vrátil i vítěz dnešního super-G Kostelič, který organizátory podrobil tvrdé kritice. "Prakticky každý druhý rok je tu nějaký skoro smrtelný pád. Takhle to nejde, nechápu to," zlobil se Chorvat. Připomněl, že i ve formuli 1 došlo po tragické smrti Ayrtona Senny v roce 1994 ke zvýšení bezpečnosti a úpravě pravidel. O změně trati a případné úpravě nebezpečné pasáže však podle ředitele závodu Güntera Hujary federace FIS neuvažuje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články