Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Kreuziger je celkově třetí, horskou časovku ovládl Froome

Embrun (Francie) - Chris Froome potvrdil roli favorita dvaatřicet kilometrů dlouhé horské časovky z Embrunu do Chorges. Za držitelem žlutého trikotu skončil Alberto Contador, na třetí pozici Joaquim Rodríguez. Ze čtvrtého místa se může radovat Roman Kreuziger, který díky skvělé formě vyrovnal svůj nejlepší etapový výsledek z ročníku 2010. Po dnešku tak je celkově třetí právě za Froomem a Contadorem.

Roman Kreuziger
zdroj: AP

Rozestupy mezi nejlepšími pěti závodníky časovky byly na všech mezičasech několikasekundové. Kreuziger na rozdíl od ostatních pro závěrečný sjezd nevyměnil silniční kolo za časovkářský speciál s diskem a na Frooma nakonec ztratil 23 sekund.

Roman Kreuziger:

Britský cyklista přitom po prvním klesání lehce zaostával. "Ten sjezd byl nebezpečný a hodně technický, tak jsem nechtěl riskovat," vysvětlil Froome. V závěrečném sjezdu se posunul do čela a náskok před lídrem stáje Saxo-Tinkoff Contadorem navýšil o dalších devět sekund na 4:34 minuty. "Myslím, že mi v konci pomohla ta výměna kola. Jsem překvapený, že jsem dneska vyhrál," dodal.

Dosud druhý Nizozemec Bauke Mollema od prvních mezičasů nabíral ztrátu na konkurenty v boji o žlutý trikot. V ostré zatáčce dva kilometry před cílem zaváhal, když ve sjezdu vyjel až do bariéry oddělující diváky. Musel na okamžik zastavit a v celkové klasifikaci klesl na čtvrtou příčku. Na Kreuzigera ztrácí minutu a půl.

Smůlu si opět vybral devátý muž celkového pořadí Jean-Christoph Péraud. Francouz po pádu v tréninku odstartoval do časovky i s naštípnutou klíční kostí, jenže dva kilometry před cílem - na stejném místě jako Mollema - na ni upadl znovu a ze závodu tak musel odstoupit.

100. ročník slavného závodu pokračuje čtvrteční klasikou – bude-li přát počasí, budou jezdci hned dvakrát stoupat na vrchol Alpe-d’Huez.

Výsledky Tour de France

1. Froome (Brit./Team Sky) 51:33, 2. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -9, 3. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -10, 4. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -23, 5. Valverde (Šp./Movistar) -30, 6. Quintana (Kol./Movistar) -1:11, 7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:33, 8. Fuglsang (Dán./Astana) -1:34, 9. Talansky (USA/Garmin) -1:41, 10. Van Garderen (USA/BMC Racing) -1:51.

Průběžné pořadí: 1. Froome 66:07:09, 2. Contador -4:34, 3. Kreuziger -4:51, 4. Mollema (Niz./Belkin) -6:23, 5. Quintana -6:58, 6. Rodríguez -7:21, 7. Ten Dam (Niz./Belkin) -8:23, 8. Fuglsang -8:56, 9. Kwiatkowski -11:10, 10. Martin (Ir./Garmin) -12:50.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články