Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Jílek: Proč byl jen Armstrong vymazán z výsledkových listin?

Praha – Patnáct let letos uplynulo od prvního vítězství Lance Armstronga na Tour de France. Příběh, v němž byl americký cyklista zprvu zcela kladným hrdinou, a posléze (do dnešních dnů) zatracovaným podvodníkem, je to známý – nakolik je však Armstrong tím jediným špatným, určitou černou ovcí pelotonu? A jak se k němu staví ostatní závodníci, mimo jiné bývalí vítězové Tour? K tématu mluvil v ČT komentátor Tomáš Jílek.

Ilustrační foto

Je nelogické, divné a zvláštní, aby Tour po sedm let neměla vítěze – ve zkratce pohled velké části bývalých šampionů závodu na léta 19992005. "Polovina z nich, a dokonce i těch, kteří proti němu jezdili, by pro vrácení titulů byli – a to z toho důvodu, že jim přijde nelogické, aby nejslavnější závod po sedm let neměl žádného vítěze. Tím spíše díky tomu, že když organizátoři neposunuli nikoho na jeho místo, dávají jasně najevo, že si nejsou jisti u jezdců, kteří skončili za ním. To asi mluví za vše," řekl v ČT Tomáš Jílek.

  • "Často slýcháme otázku, proč byly tituly vzány Lanci Armstrongovi, a nikoliv jeho soupeřům, pokud se ti – stejně jako on – přiznali. Bjarne Riis, Jan Ullrich a ostatní jezdci stále ve výsledkových listinách zůstávají, stejně jako třeba Richard Virenque, který je dodnes historickým rekordmanem v počtu vítězství ve vrchařské soutěži. To je ten největší paradox, na který upozorňují i bývalí vítězové a jeho konkurenti, kteří v tomhle vidí problém. Proč byl vymazán pouze on z výsledkových listin," myslí si Jílek. Souvisí to však s tím, že se cyklistika nedokázala, a možná ani nemohla dokázat, odstřihnout od lidí s dopingem zatíženou minulosí – Riis je na Tour ředitelem stáje Tinkoff-Saxo, Alexander Vinokurov se před kamerami objevuje jako majitel Astany, ve stájích pracují týmoví lékaři, kteří by v nich pracovat vůbec neměli.

Armstrongův příběh přirozeně nespadnul z ničeho nic až v interview Oprah Winfreyové, o nemožnosti dosáhnout takových výkonů přirozenou cestou se mluvilo už od zmíněného roku 1999 – a čistá nebyla ani léta před tímto rokem, kdy Američan spolu se svými týmovými kolegy jezdil za stáj Motorola. "Už v roce 1999 začala spousta lidí pochybovat o tom, že se takovýmto způsobem po své nemoci zvládl vrátit. Tehdy jel v pelotonu také dnes už neznámý Christoph Bassons, který tehdy řekl, že v pelotonu není všechno v pořádku, jenže tam tehdy fungovalo cosi jako omerta, zákon mlčení, a Armstrong k němu dokonce během jedné etapy přijel a dal mu jasně najevo, že si tohle nemůže dovolit a do pelotonu nepatří," řekl v ČT Jílek. (Web ČT sport se příběhem Christopha Bassonse zabýval v samostatném článku.)

Američan nezapomíná zdůraznit, že jen dodržoval tehdejší kód a zvyklosti. "On to nepovažoval za nenormální, byl pouze součástí systému. A spousta jezdců píše o tom, že když se na konci devadesátých let dostali do pelotonu a zjistili, že bez zakázaných látek budou dojíždět na 150. místě, tak všichni z nich stáli před volbou – buď se do toho systému zapojím a budu úspěšný, nebo proti němu půjdu a budu jezdit stopadesátý. Takže Armstrong byl zkrátka součástí systému, který ty jezdce nutil, pokud chtějí udržet krok s konkurencí, musejí se mu podvolit," uvedl Jílek. 

Christophe Bassons v dresu FDJ na Tour 1999
Christophe Bassons v dresu FDJ na Tour 1999

I na letošní Tour výkony například Vincenza Nibaliho vzbuzují zdvižená obočí – a to tím spíše, že jeho dosahované wattové hodnoty se leckdy vyrovnají těm z dopingových dob. Jílek si nicméně myslí, že o větší čistotě cyklistiky svědčí hlavně nevyrovnanost výkonů ostatní snad jen s výjimkou Nibaliho – všichni takříkajíc měli slabší den.

"Pevně věřím, že ta situace je jiná, než jak tomu bylo před 15 lety, a silniční cyklistika jako taková je výrazně čistší. Řekl bych, že to dokazuje i letošní Tour, protože s výjimkou Vincenza Nibaliho tam každý měl slabší den. Dříve to totiž vypadalo až neuvěřitelně, jak strojově dokázal Armstrong dojíždět k těm svým úspěchům téměř bez slabých chvil. Ale letos na Tour i jiných závodech vidíme, že to jsou opravdu lidé, kdo tam jedou a mají své slabé chvíle. Opravdu jsou jen výjimky ti, kteří dokážou ten třítýdenní závod odjet bez jakékoliv krize," uzavřel Jílek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy