Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Nejslavnější závod je zpět, napětí stoupá. Kdo ovládne Tour de France?

Praha/Porto-Vecchio – Dlouhé čekání je u konce, co nevidět se opět rozhoří boj o vzývaný žlutý trikot i prestižní etapová vítězství. Na Korsice dnes startuje jubilejní 100. ročník nejpopulárnějšího cyklistického závodu světa - Tour de France. Zazáří při neúčasti loňského vítěze Bradleyho Wigginse jeho bývalý pomocník Chris Froome, nebo se za třetím triumfem odrazí Alberto Contador, jehož by měl za vítězstvím táhnout i týmový kolega Roman Kreuziger? Přímé přenosy z Tour de France sledujte na ČT sport a našem webu, 1. etapu již dnes od 12:10.

Tour de France
zdroj: AP

Na jezdce čeká mix těžkých horských etap v Alpách a Pyrenejích, rovinatých etap i tří časovek. Loni byla Tour de France spanilou jízdou britské stáje Sky, pro žlutý trikot celkového vítěze si s přehledem dojel Bradley Wiggins následován týmovým kolegou Chrisem Froomem. Tentokrát však loňský král na Tour chybí. Wigginse do závodu nepustilo zranění kolene. Stáj Sky ale stejně dlouho dopředu avizovala, že roli lídra pro rok 2013 tak jako tak převezme druhý muž loňského ročníku Froome.

Osmadvacetiletý jezdec má zatím skvělou sezonu, dokázal ovládnout generálku před Tour Critérium du Dauphiné a je bezpochyby jedním z hlavních favoritů na zisk žlutého trikotu. Hlavním vyzyvatelem korunního prince Sky by podle očekávání měl být vítěz z let 2007 a 2009 Alberto Contador ze stáje Saxo-Tinkoff. Ten přišel po pozitivním dopingovém testu o triumf z roku 2010 a navíc musel vynechat loňskou Tour. Ve stém ročníku je však připraven přidat třetí vítězství do sbírky.

V této sezoně ale jednička Saxo-Tinkoff za Froomem zaostává. Před třemi týdny na Critérium du Dauphiné dojel Španěl až na desáté příčce a na vítězného lídra stáje Sky ztratil čtyři a půl minuty. Na Tour by navíc měl mít Froome opět k ruce druhého z Dauphiné Australana Richieho Porteho. Na domestiky si ale nemůže stěžovat ani Contador. V rovinatých etapách by mu měl pomáhat především kapitán Sky z loňského putování za triumfem Michael Rogers a v horách bude Španěla podporovat Roman Kreuziger.

Po roce znovu a jinak 

Český jezdec se na Tour vrací po roční odmlce a v jiné roli, než byl zvyklý. Zatímco naposledy vyjel v dresu stáje Astana jako jeden z předpokládaných lídrů týmu, tentokrát by měl být v Saxo-Tinkoff klíčovým pomocníkem Alberta Contadora při cestě za triumfem. V roce 2011 zklamal, dojel až 112. a bez etapového vítězství. Letošní sezona je však pro Kreuzigera vydařená, dokázal zvítězit na jednodenním závodu Amstel Gold Race a skončil třetí na závodu Kolem Švýcarska.

Je nám líto, video expirovalo.
Roman Kreuziger před startem Tour de France

"Úkol je naprosto jasný. Chceme, aby Alberto vyhrál Tour. To je cíl našeho týmu. Máme před sebou tři dlouhé a náročné týdny a mé ambice se nijak neliší od ambicí týmu. (…) Podle mého názoru máme nejlepšího jezdce na Grand Tour a já jsem připraven Alberta podporovat. Mým hlavním úkolem je podporovat ho v horách, myslím, že bych mohl pomoci i v týmové časovce," prohlásil český jezdec.

Cavendish do žlutého

Mezi aspiranty na celkový triumf se vedle Frooma a Contadora nejčastěji objevují jména Alejandra Valverdeho ze stáje Movistar, Joaquima Rodrigueze, hájícího barvy ruské Katushy, jezdce stáje Garmin-Sharp Rydera Hesjedala nebo Cadela Evanse a Tejaye van Garderena z BMC. Hlásí se ale i zájemci o zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže. Loňského vítěze Petera Sagana se chystá vyzvat Mark Cavendish, který zběhl ze stáje Sky do týmu českého miliardáře Zdeňka Bakaly Omega-Pharma – QuickStep.

Belgická stáj nemá na startu Tour jezdce s ambicemi na celkové vítězství a je postavená právě kolem osoby Marka Cavendishe, jedné z největších hvězd mezi spurtery, vítěze 23 etap na Tour a 41 etap na závodech Grand Tour. Jasný cíl si stáj Omega-Pharma – QuickStep stanovila již pro úvodní etapu z Porta-Vecchia do Bastii.

Rovinatý profil 213 km dlouhé etapy by měl podle předpokladů svědčit spurterům a Mark Cavendish by se tak rád poprvé v životě oblékl do žlutého trikotu pro vedoucího jezdce. "Cav je tady, aby vyhrával etapy, a samozřejmě jedním z velkých cílů Marka je pokusit se obléknout po prvním dnu do žlutého trikotu," prohlásil manažer stáje Rolf Aldag.

Film o více hercích?

Letos čeká na Tour de France na jezdce celkem 3 404 kilometrů, v průměru tedy 162 km denně. Poprvé nejslavnější závod zavítá na Korsiku, kde se kromě dnešní úvodní etapy pojedou ještě následující dvě, jež zavedou závodníky už také do hor. Ve čtvrté etapě, ve které se Tour přesune na pevninu, čeká na jezdce první individuální časovka.

Boj o žlutý trikot se ale s největší pravděpodobností bude lámat až v horách. Půjde opravdu o souboj Contadora s Froomem, nebo se nakonec zrodí překvapení? "Tento rok to nebude příběh o dvou jezdcích, v tom filmu budeme mít více herců," prohlásil Contador. Na definitivní odpověď si ale budeme muset počkat do 21. července, kdy závod ukončí tradiční finiš v Paříži na Champs-Élysées.

Program Tour de France:

29. června - 1. etapa: Porto-Vecchio - Bastia, 213 km  
30. června - 2. etapa: Bastia - Ajaccio, 156 km
1. července - 3. etapa: Ajaccio - Calvi, 145,5 km
2. července - 4. etapa: Nice - Nice, týmová časovka, 25 km
3. července - 5. etapa: Cagnes-sur-Mer - Marseille, 228,5 km
4. července - 6. etapa: Aix-en-Provence - Montpellier, 176,5 km
5. července - 7. etapa: Montpellier - Albi, 205,5 km
6. července - 8. etapa: Castres - Ax 3 Domaines, 195 km
7. července - 9. etapa: Saint-Girons - Bagneres-de-Bigorre, 168,5 km
8. července - volný den
9. července - 10. etapa: Saint-Gildas-des-Bois - Saint-Malo, 197 km
10. července - 11. etapa: Avranches - Mont-Saint-Michel, časovka jednotlivců, 33 km
11. července - 12. etapa: Fougeres - Tours, 218 km
12. července - 13. etapa: Tours - Saint-Amand-Montrond, 173 km
13. července - 14. etapa: Saint-Pourçain-sur-Sioule - Lyon, 191 km
14. července - 15. etapa: Givors - Mont Ventoux, 242,5 km
15. července - volný den
16. července - 16. etapa: Vaison-la-Romaine - Gap, 168 km
17. července - 17. etapa: Embrun - Chorges, časovka jednotlivců, 32 km
18. července - 18. etapa: Gap - Alpe-d'Huez, 172,5 km
19. července - 19. etapa: Bourg-d'Oisans - Le Grand-Bornand, 204,5 km
20. července - 20. etapa: Annecy - Annecy-Semnoz, 125 km
21. července - 21. etapa: Versailles - Paříž, 133,5 km.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články