Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Obhájeno. Djokovič v nervydrásajícím finále vydřel vítězství nad Federerem

Novak Djokovič je popáté šampionem Wimbledonu a zároveň prvním tenistou starším třiceti let, který dokázal titul obhájit. Srbský hráč v pětihodinovém finále, které bylo nejdelším v historii, porazil Rogera Federera 7:6, 1:6, 7:6, 4:6 a 13:12 (7:3). Juniorskou čtyřhru vyhrál český pár Jonáš Forejtek, Jiří Lehečka. Odložené utkání o titul v ženském deblu vyhrála Barbora Strýcová se Sie Šu-wej.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/PA autor: Victoria Jones

Dvaatřicetiletý Djokovič ve finále, trvajícím bez pěti minut pět hodin, vyhrál v dramatickém finále všechny tři tie-breaky - v prvním, třetím i rozhodujícím setu, který se poprvé letos hrál nově od stavu 12:12. Mečboly osminásobnému králi Wimbledonu odvrátil za stavu 7:8, byť měl ještě Federer výhodu podání.

Dlouholetí rivalové se ve wimbledonském finále utkali potřetí a stejně jako v letech 2014 a 2015 ho zvládl lépe srbský tenista, přestože si v prvních čtyřech sadách nevypracoval jediný brejkbol. Ale tie-breaky ustál všechny lépe, Federer při mečbolu netrefil míček do kurtu. Byla to jedna z mála chyb obou tenistů.

"Byl to úchvatný mač. Nabídl úplně všechno, špičkový tenis," řekl Švýcar. Měsíc před 38. narozeninami mohl získat titul jako nejstarší muž v open éře a rekordní sbírku si rozšířit o 21. grandslamovou trofej. Ale podeváté travnatý turnaj nedobyl. "Bylo to šílené finále, vydal jsem ze sebe všechno, ale vyhrál velký šampion, kterému se sluší pogratulovat," dodal. 

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič po pětihodinovém thrilleru porazil Federera

Djokovič si podmanil čtvrtý grandslam z posledních pěti, jen na antukovém Roland Garros se znovu radoval Španěl Rafael Nadal. Jako první po 71 letech také dokázal vyhrát Wimbledon po odvráceném mečbolu. S Federerem sehráli již 48. vzájemný souboj, vítěz si bilanci vylepšil na 26:22. "Bylo to nejlepší finále, které jsem kdy hrál. Bohužel jeden musel prohrát," uvedl Djokovič.

Bylo to nejdelší finále historie. Dosavadní nejdelší finále na trávě v All England Clubu trvalo 4:48 hodiny a Federer v něm v roce 2008 prohrál s Nadalem.

"Většinu zápasu jsem byl horší, v defenzivě. On diktoval hru. Jen jsem se snažil bojovat a najít cestu, když na tom nejvíce záleželo. A to se mi povedlo," dodal úspěšný obhájce. Ve světovém žebříčku Djokovič znovu navýší svůj už tak velký náskok a jako druhý po Nadalovi má s předstihem jistou účast na listopadovém Turnaji mistrů v Londýně.

Junioři vyhráli Wimbledon

Osmnáctiletý Forejtek a o rok mladší Lehečka úspěšně zvládli finále za hodinu a čtvrt. Ve finále porazili kanadsko-americkou dvojici Draxl, Nanda 7:5, 6:4. Oba si tak vynahradili zklamání z dvouhry. Forejtek, jenž byl singlovou dvojkou, musel skousnout vyřazení hned v 1. kole, pátý nasazený Lehečka došel jen o kolo dál.

Český pár opanoval grandslamový turnaj ve čtyřhře juniorů teprve potřetí v historii. Poprvé se to povedlo Petru Kordovi a Cyrilu Sukovi na Roland Garros 1985, podruhé letos v lednu na Australian Open Forejtkovi s Daliborem Svrčinou. V minulosti získal juniorský deblový titul i Ondřej Štyler, který vloni s Japoncem Naokim Tadžimou triumfoval na Roland Garros, a v roce 2016 se v Paříži radoval Patrik Rikl s Izraelcem Jišajem Olielem.

Korda v roce 1986 přidal i wimbledonský titul, jenž získal se Španělem Tomasem Carbonellem. Tomáš Berdych má ve sbírce juniorskou deblovou trofej z US Open 2001, kde vyhrál se Švýcarem Stéphanem Bohlim.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 38 milionů liber):

Muži:

Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3).

Smíšená čtyřhra: Čchan Jüng-žan, Dodig (8-Tchaj-wan/Chorv.) - Ostapenková, Lindstedt (Lot./Švéd.) 6:2, 6:3.

Junioři:

Dvouhra - finále: Močizuki (8-Jap.) - Gimeno Valero (Šp.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - finále: Forejtek, Lehečka (1) - Draxl, Nanda (7-Kan./USA) 7:5, 6:4.

Juniorky:

Čtyřhra - finále: Broadusová, Forbesová (USA) - Bartoneová, Selechmetěvová (Lot./Rus.) 7:5, 5:7, 6:2. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články