Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenéři i odborníci nešetří chválou na Plíškovou. Teď je načase vyhrát grandslam, míní Pála

Londýn – Na Wimbledonu sice skončila už ve druhém kole, ale byly to mimořádně konzistentní výkony po celý uplynulý rok, které vynesly Karolínu Plíškovou do čela světového žebříčku. A odborníci i trenéři Plíškové se shodují na tom, že se česká tenistka může na čele klidně udržet dlouhodobě, reprezentační kouč fedcupového týmu Petr Pála ale doufá, že nová světová jednička co nevidět vyhraje grandslam.

Karolína Plíšková a Petr Pála
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Pro ni to je určitě motivace co nejdéle se tam udržet a přidat úspěchy na grandslamu," řekl Pála, který první týden Wimbledonu sledoval výkony českých tenistek v All England Clubu.

Po postupu do semifinále Wimbledonu ocenil Plíškovou i Tomáš Berdych. "Opravdu velká gratulace," řekl bývalý čtvrtý hráč světa. "Je to skvělé. Už to je opravdu hodně dávno, co byl někdo z Čechů světovou jedničkou. Urazila dlouhou cestu, kterou myslím začala loni postupem do finále US Open a od té doby hraje opravdu dobře. Je pořád mladá a má toho ještě hodně před sebou," doplnil.

Plíšková sice vypadla ve 2. kole, ale má za sebou výborných dvanáct měsíců. Vyhrála čtyři turnaje a loni došla do finále US Open. "Je to obrovský úspěch, který je podložen výkony. Hraje nejsolidněji ze všech. Pár let zpátky to tak nebylo, vždycky něco uhrála a pak nic, ale tohle se výrazně zlepšilo," řekl Pála.

Plíšková se stane šestou hráčkou v historii, která se do čela pořadí WTA dostane, aniž má grandslamový titul. "Tohle ji požene dopředu a doufám, že se to podaří. Má na to, aby zase hrála finále grandslamu a vyhrála," konstatoval Pála.

Předností dvojnásobné vítězky Fed Cupu je vedle skvělého servisu a razantní hry i psychika. "Má silnou hlavu a v poslední době je vidět, že více prahne po výhrách," uvedl Pála. Věří, že tlak spojený s prvním místem v žebříčku hráčka zvládne. "Věřím, že uhraje velké výsledky. Bude obhajovat body, ale kdo nic neobhajuje, nic nevyhrál."

Pětadvacetiletá Plíšková má navíc jasnou představu, co chce. To zmínil pro ČTK už loni Jiří Hřebec, který připravoval rodačku z Loun i její dvojče Kristýnu od jejich osmnácti do jednadvaceti let. "Karolína se nespokojí s tím, že udělá dvě kola jako ostatní. Má cíle jinde a to měla od začátku. Bylo to v ní. Ona je tvrďas, je suverénní. Vůbec se s tím nemaže, což jí pomáhá," uvedl Hřebec, který aktuálně pomáhá vyšlapat cestu do špičky Markétě Vondroušové.

"Mám radost za Karolínu. Vím, jak moc chce uspět. A tohle je mimořádný úspěch," uvedl Kotyza. "Jsem hlavně rád, že s ní můžu pracovat. Ne proto, že je teď jednička, ale proto, jaká je holka," doplnil devětačtyřicetiletý kouč. "Nejsem jejím trenérem tak dlouho, abych si mohl přisuzovat nějaký výrazný podíl k dosažení téhle mety," připomněl Kotyza, že s Plíškovou je od prosince a na první místo se tenistka posune na základě součtu bodů za dvanáct měsíců.

Plíšková bude po Martině Navrátilové druhou českou rodačkou v čele žebříčku. "Na umístění záleží až na konci roku. Během sezony jde o nasazení do pavouků. A kdo chce titul, stejně musí všechno vyhrát," řekla Navrátilová. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články