Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Dvě pětisetové bitvy Federera nerozhodí. Jsem teď rozehraný, řekl

New York – Dvě kola a Roger Federer odehrál na US Open už deset setů. Trochu neplánovaně, pravda. Zatímco Wimbledonem prolétl k titulu šestatřicetiletý Švýcar bez ztráty setu, na US Open to trochu dře. Na grandslamech hrál v 1. a 2. kole pětisetové zápasy po sobě vůbec poprvé.

Roger Federer
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Jsem teď rozehraný," bral Federer své dramatické zápasy s nadhledem. "Je to zábava a mám jednu jistotu, že se můžu jenom zlepšovat, protože jsem moc netrénoval," smál se.

V úvodu potřeboval maximální počet setů na domácího mladíka Francese Tiafoea a stejný maraton podstoupil šestatřicetiletý Švýcar i ve druhém kole. Svého jen o rok mladšího ruského soupeře Michaila Južného zdolal i posedmnácté v kariéře, ale až po velkém boji a setech 6:1, 6:7, 4:6, 6:4, 6:2.

Hodně se mluví o jeho problémech se zády, které vítěze rekordních devatenácti grandslamových titulů sužovaly od finále v Montrealu. "Teď to nebylo o zádech. Je to lepší než po prvním kole. Je to dobré," ujišťoval třetí nasazený.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer zvládl pětisetovou bitvu, ve třetím kole je i Nadal

Trénink v Central Parku? Proč ne?

Přesto se ale snaží záda co nejvíce šetřit. Ve středu proto nejel z Manhattanu v zácpě do areálu, ale překvapení fanoušci ho mohli vidět trénovat v Central Parku. "Hledali jsme něco ve městě a slyšeli jsme, že by tam mohly být kurty se stejným povrchem, abych nemusel nikam daleko jezdit. Bylo to osvěžující," řekl Švýcar.

S Južným začal Federer skvěle a první set měl pod kontrolou, Rus ale pak změnil taktiku, začal dávat větší rány a získal další dva sety. Federer dokázal urvat čtvrtou sadu a v páté těžil z křečí soupeře a prošel do třetího kola. "Michail zahrál velice dobře. Rozdíl mezi hráči je minimální a já jsem rád, že jsem našel cestu dál," řekl po zápase.

V utkání Federer udělal skoro sedmdesát nevynucených chyb a na servisu bylo vidět, že kvůli zádům není stoprocentní. "Možná by raději odehrál šest perfektních setů, ale tohle mu může pomoct. Vezme to pozitivně. Zjistil, že jeho záda drží a příště už nemusí být opatrný," komentoval nečekané drama bývalý první hráč světa Švéd Mats Wilander.

V dalším kole se pětinásobný vítěz US Open Federer střetne se Španělem Felicianem Lópezem, kterého dosud porazil ve všech dvanácti zápasech.

Ani Nadal nekráčí turnajem hladce

Snadnou cestu do 3. kola neměla ani světová jednička Rafael Nadal. Dvojnásobný vítěz newyorského turnaje a vítěz 15 grandslamů ztratil první set s Japoncem Tarem Danielem, ale pak už dominoval a vyhrál 4:6, 6:3, 6:2 a 6:2.

"Pravdou je, že jsem nehrál moc dobře, ale pravdou taky je, že jsem v dalším kole," konstatoval Nadal. S Federerem na sebe mohou narazit v semifinále. Nejbližší překážkou pro španělského tenistu bude Argentinec Leonardo Mayer.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články