Rolland Garros vyhraje Španěl, Ferrer vyzve ve finále Nadala

Paříž - Grandslamové French Open zakončí v neděli španělské finále dvouhry mužů. David Ferrer překazil Francouzům myšlenky na první domácí titul od roku 1983, porazil Jo-Wilfrieda Tsongu bez větších problémů 6:1, 7:6 a 6:2 a ve finále vyzve krajana Rafaela Nadala. Sedminásobný vítěz turnaje si až po pěti setech poradil se světovou jedničkou Novakem Djokovičem 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 a 9:7. Poslední pátá hra přitom trvala v Paříži dokonce hodinu a čtvrt a jen potvrdila, jak malé jsou rozdíly mezi předními světovými tenisty.

David Ferrer
zdroj: AP Photo/SNPA autor: David Rowland

První dva sety reprízy loňského finále, které vyhrál Nadal, nepřinesly oslnivý tenis, ale strojovou bitvu. Nadal vyhrál první z nich a ve druhém získal v páté hře brejk, jenomže zbytek sady patřil odvážnějšímu Djokovičovi a bylo to 1:1.

Třetí set ovládl přeliftovanými míči Nadal, který využil chyb soupeře a dominoval. Nerozhodilo ho ani, že mu hlavní rozhodčí Pascal Maria vzal fiftýn za příliš dlouhé prodlevy mezi výměnami. Za ty dostal varování v pátém setu i Djokovič. Ve čtvrtém setu se poté už zdálo, že Nadal kráčí za výhrou. Djokovič ale opět potvrdil srdce bojovníka a dvakrát úspěšně reagoval na ztracený servis. Za stavu 5:6 a 15:30 byl při podání Nadala dva míče od prohry, ale hru získal a pak i tie-break.

Rozhodující set začal lépe povzbuzený Djokovič a hned vzal Nadalovi servis. Oba hráči přidali na intenzitě. Nadal si v maximální míře obíhal míče na forhend a zpět do hry se dostal díky brejku z osmé hry, po kterém srovnal na 4:4. "Je to souboj titánů," komentovala průběh zápasu na sociálních sítích Martina Navrátilová.

"Nekonečný" pátý set trval hodinu a čtvrt a rozhodnutí padlo v šestnácté hře. Nadal donutil Srba k dalším chybám a čistou hrou při podání soupeře dramatickou bitvu ukončil. "Byl to jeden z nejlepších zápasů na antuce, které jsem viděl. Přelévalo se to z jedné strany na druhou a Nadal v závěru ani nevypadal jistě, ale ukázal, jak si na antuce věří, a měl v závěru i trochu štěstí," řekl Švéd Mats Wilander.

"Byl to neuvěřitelný zápas, ale teď můžu cítit jedině zklamání, nic jiného. Opravdu hodně moc jsem chtěl tenhle turnaj vyhrát," řekl Djokovič po vyřazení.

Rafael Nadal:

"Byl to skvělý zápas, musím Novakovi pogratulovat, je to velký šampion a jednou na Roland Garros uspěje. Není to jednoduché mě tady přehrát, a to i díky skvělým divákům. Každý zápas je tady mimořádný a hodně pro mě znamená."

Ferrer do svého prvního grandslamového finále kariéry postoupil díky tradičně skvělému pohybu a výbornému forhendu. Tsonga, který ve čtvrtfinále vyřadil Švýcara Rogera Federera, nenašel klíč, jak bezchybného Španěla přetlačit. "Je to úžasné, že konečně slavím první postup do grandslamového finále. Jsem o to víc rád, že to je na French Open. Tenhle turnaj pro mě moc znamená," řekl šťastný Ferrer.

Nadal bude ve finále jasným favoritem. Ferrera porazil v 19 z 23 zápasů a na antuce s ním prohrál jen jednou v roce 2004 ve Stuttgartu. "Proti Nadalovi musíte být ve stoprocentní kondici, jinak nemáte šanci uspět. Já se cítím výborně, jsem úplně fit a nechám na dvorci úplně všechno. Pokusím se zvítězit," řekl Ferrer.

Výsledky semifinále dvouhry mužů:

Nadal (3-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3:7), 9:7, Ferrer (4-Šp.) - Tsonga (6-Fr.) 6:1, 7:6 (7:3), 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články