Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Veselý prohrál s Devvarmanem, Indie srovnala na 1:1

Dillí - Čeští tenisté hrají po prvním dnu baráže o Světovou skupinu Davisova poháru v Indii nerozhodně 1:1. V úvodní dvouhře v Dillí Lukáš Rosol porazil Yukiho Bhambriho 6:2, 6:1 a 7:5, ale po něm neuspěl Jiří Veselý. Při neúčasti Tomáše Berdycha se česká jednička v horku a vlhku rychle unavila a se Somdevem Devvarmanem prohrála 6:7, 4:6 a 3:6. V důležité sobotní čtyřhře nastoupí Radek Štěpánek zřejmě s dvacetiletým Adamem Pavláskem a proti nim se postaví ostřílení deblisté Leander Paes a Rohan Bopanna. Sobotní zápas začne v 8:30, sledujte jej živě na programu ČT sport a našem webu.

Ilustrační foto

Kapitána Jaroslava Navrátila vývoj prvního dne překvapil. "První zápas jsem si myslel, že bude daleko těžší. Lukáš předváděl dva sety fantastickou hru a přinesl důležitý první bod," řekl Navrátil. Díky tomu čekal, že z Veselého spadne nervozita, ale ten zápas nezvládl. "Jeho výkon mě zklamal. Neříkám, že nebojoval, ale srdíčko 40. hráče světa neukázal," dodal kapitán.

V důležité sobotní čtyřhře nastoupí Radek Štěpánek buď s dvacetiletým Adamem Pavláskem, nebo s Rosolem. "Jsem na vážkám a musím se rozhodnout," řekl Navrátil. Proti nim se postaví ostřílení deblisté Leander Paes a Rohan Bopanna. "Ve čtyřhře jsou Indové velcí favorité, ale ty rozdíly se smazávají," řekl český kapitán.

Rosol (85. v žebříčku ATP) v prvních dvou setech jasně předčil domácí jedničku Bhambriho, který je v žebříčku o 40 míst za ním. Od stavu 1:2 v první sadě získal devět her v řadě a bezpečně si získal dvousetové vedení. V horku dosahujícím 34 stupňů Celsia s vysokou vlhkostí vzduchu působil jistě, hrál razantněji a více si pomáhal servisem. "Chtěl jsem hrát rychle a v prvních dvou setech to fungovalo neuvěřitelně. Skvěle jsem podával," pochvaloval si Rosol.

Komplikace přišla až na začátku třetího setu. Rosol si poprvé ztratil podání, trochu znejistěl a chyboval. Rychle ale srovnal z 1:3 na 3:3. V nervózním setu prohrával za stavu 5:5 už 0:40, ale situaci zvládl a odvrátil celkem pět brejkbolů. Ve dvanácté hře třetí sady posedmé v utkání vzal soupeři servis a za dvě hodiny vyhrál. "Yuki začal hrát ve třetím setu lépe. Měl jsem problém to dotáhnout, ale dopadlo to dobře. Nebylo jednoduché hrát v těchto podmínkách," řekl Rosol.

Je nám líto, video expirovalo.
Davis Cup: Češi hrají po prvním dni s Indií nerozhodně 1:1

Devvarman drtil Veselého zejména podáním

Dvaadvacetiletý Veselý vypadal na začátku nervózně a hrál se soupeřem dlouhé výměny. První set trval hodinu a deset minut, z toho jen úvodní tři gamy se hrály 26 minut. I proto Veselý v náročných podmínkách, v kterých se člověk zpotí i po deseti minutách sezení, rychle vadl. Jakoby z něj někdo vysával energii. V prvním setu si oba udrželi servis a čtyřicátý hráč světa Veselý padl v tie-breaku.

Do druhé sady vstoupil nadějně brejkem a vedením 2:0, o které ale přišel a v desáté hře ztratil po dvojchybě servis i druhý set. Už v sobě nenašel síly a nestačil na solidně hrajícího 146. hráče světa, který nastřílel 20 es. Veselý se mnohdy po podání ani nenatáhl a esem byl i dobře umístěný servis letící rychlostí jen 128 km/h.

"Od začátku jsem se hrozně trápil, jak fyzicky, tak i dechově jsem byl na padesáti procentech. Hned na úvod jsem se strašně zavařil a už se to se mnou táhlo po celou dobu. Nebyl jsem připravený nebo silný na to, abych podal stoprocentní výkon nebo výkon, který bych si přál podat," řekl Veselý. "Jsme tady jako tým a ještě pořád máme dva dny před sebou. Pokusíme se ty dva body získat," dodal.

Čeští tenisté, vítězové "salátové mísy" z let 1980, 2012 a 2013, hrají baráž po čtyřech letech. Ze Světové skupiny sestoupili jen v roce 2005.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články