Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Štěpánek pro Českou republiku obhájil vítězství v Davis Cupu

Bělehrad - Radek Štěpánek v rozhodujícím pátém utkání přesvědčivě porazil Srba Dušana Lajoviče po setech 6:3, 6:1 a 6:1 a čeští tenisté tak po roce znovu mohou zvednout nad hlavu pověstnou salátovou mísu. Češi Srby porazili 3:2 na zápasy a Davis Cup ovládli potřetí v historii.

Štěpánek do utkání proti 117. hráči světového žebříčku šel jako velký favorit, začátek utkání však byl poměrně bláznivý. První dvě výměny svědčily o velké nervozitě domácí naděje, která nedokázala odreturnovat dva standardní servisy českého tenisty. Ten však poté výrazně polevil a své první podání nakonec překvapivě ztratil. Lajovič však na start nedokázal navázat a vlastní servis rovněž daroval svému soupeři.

Český tenista již poté jasně udával směr zápasu. Po prvním zisku vyhrál i další tři hry v řadě a nenechal si od srbského hráče po celý zbytek utkání vzít vlastní podání. Pevně diktoval tempo hry, chodil si pro body na síť a Lajovič se nedokázal vypořádat s jeho celodvorcovým pojetím a nakupil mnoho nevynucených chyb. Čeští tenisté si tak po vítězstvích v roce 1980 a 2012 znovu zajistili zisk salátové mísy. Po loňském heroickém vítězství nad Nicolasem Almagrem tak letošní vítězství mělo o poznání poklidnější průběh, úspěch to však není o nic menší.

"Říká se, že poprvé je to vždy jen jednou, ale tohle se nikdy neobehraje. Všichni jsme plni emocí. Je to neuvěřitelné, těžko se mi hledají slova. Myslím, že to doceníme během pár dnů," řekl Štěpánek. Také Berdych neskrýval nadšení. "Radek předvedl skvělý výkon. Byl to vynikající víkend. Asi nikomu se nezdálo, že bychom to dokázali obhájit. Je to neuvěřitelný pocit, člověk to asi vstřebá až časem," podotkl Berdych.

Ve finále chyběl tenistům kapitán Jaroslav Navrátil, který vede tým od baráže v roce 2006, ale kvůli plicní embolii sledoval finále po propuštění z nemocnice doma u televize. U kurtu za něj zaskočil ředitel České sportovní Šafařík. "Myslím, že ten titul patří Jardovi. Já jsem rád, že jsem mohl přispět aspoň malou kapkou k úspěchu," řekl Šafařík. "Vláďa to zvládl skvěle. S kluky i s ním jsem byl v kontaktu každý den, Radek i Tomáš byli všechny tři dny fantastičtí," ocenil Navrátil.

Berdych skvělému Djokovičovi nesebral ani set

Berdych se svým soupeřem v prvních dvou setech hrál poměrně vyrovnanou partii. Srbská jednička pod tlakem domácího publika nebyla úplně ve své nejlepší formě, stále si však držela standard velmi vysoko. Djokovič výborně podával a na první servis Berdycha odpovídal skvělými returny, netropil mnoho nevynucených chyb, ale zároveň ani nebyl donucen k mimořádně obtížným úderům.

Svá podání si držel s přehledem, na rozdíl od svého soupeře. Český tenista totiž Djokovičovi dovolil deset brejkbolů, a přestože i za stavu 0:40 dokázal všechny hrozby odvrátit, nakonec nejdůležitější moment nezvládl. Při mimořádně dlouhé hře za stavu 4:5, kdy se Berdychovi nedařilo při prvním servisu, byl nakonec čtvrtý setbol srbského tenisty smrtelný.

Česká jednička v druhé sadě výrazně zlepšila první podání a hned v prvním gemu při svém podání dokázal Berdych bod vybojovat čistou hrou. Oba tenisté poté drželi průběh druhého setu poměrně v poklidu, drželi si svá podání poměrně s přehledem až do stavu 4:4, kdy se Čech dostal k prvním dvěma brejkbolům. Ty však neproměnil, a musel tak rozhodovat až tie-break.

Ve zkrácené hře se český tenista dostal k minibrejku, ten však Djokovič vzápětí odvrátil. Při dalším minibrejku za stavu 5:4 stačilo smečovat do hřiště, úder však skončil těsně v zámezí. Berdych poté znovu ztratil na svém podání a srbský hráč následně doservíroval set do zdárného konce.

Závěr druhé sady se nakonec ukázal jako klíčový moment utkání, otřesený Berdych hned na začátku třetího setu ztratil své podání. Djokovič poté svůj náskok navýšil dalším brejkem za stavu 4:2 a stylově čistou hrou ukončil zápas a vyhrál Srbsku druhý bod.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články