Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

České finále v Melbourne nebude. Kvitová se o titul i post světové jedničky utká s Ósakaovou

Šance na české grandslamové finále v ženské kategorii byla blíže než kdykoli v minulosti. Konat se však nebude. Do závěrečného duelu o cennou trofej postoupila po vítězství nad americkou senzací Danielle Collinsovou 7:6 a 6:0 Petra Kvitová, Karolína Plíšková však prohrála s Naomi Ósakaovou z Japonska 2:6, 6:4 a 4:6. Finále Australian Open bude i soubojem o post světové jedničky.

Petra Kvitová v semifinále Australian Open
zdroj: ČTK/ZUMA

"Postup do finále pro mě znamená všechno. Moc jsem si přála být zase v grandslamovém finále a jsem nesmírně šťastná," řekla Kvitová bezprostředně po utkání, které se dohrávalo kvůli horku pod zataženou střechou.

Zápas ale začal pod spalujícími paprsky slunce a "žár" byl na výměnách znát. První přišla o podání Kvitová v páté hře, vzápětí ale proměnila pátý brejkbol a srovnala na 3:3. Za stavu 4:4 organizátoři k nadšení publika střechu zatáhli.

"Když oznámili, že zavírají střechu, byla jsem šťastnější než diváci. I kdyby se hrálo bez střechy, bojovala bych, ale takhle to bylo lepší," řekla Kvitová.

Rozhodl tie-break. Kvitová se uklidnila

Až v tie-breaku se rozjela ke hře, kterou předváděla v předešlých zápasech, a rázem měla jasně navrch. Více než hodinový set ukončila stylem servis - volej. "V prvním setu jsem byla svázaná nervozitou. Až v tie-breaku jsem se uvolnila a jsem ráda, že to přišlo," usmívala se Kvitová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová postoupila do finále Australian Open, Plíšková nestačila na Ósakaovou

Druhý set už měl jednoznačný průběh. Nenasazená Collinsová na razantní turnajovou osmičku nestačila a Kvitová nadělila soupeřce "kanára".

Kvitová je v prvním grandslamovém finále od Wimbledonu 2014 i po vážném zranění prstů a nervů levé ruky z přepadení v prosinci 2016. "Chci si finále užít," prohlásila. Užít v jejím podání znamená většinou vyhrát - v zápasech o titul má skvělou bilanci 26:7. "Nemůžu říct, jak to dopadne, ale finále mám ráda," řekla.

Collinsová po porážce ocenila českou hráčku. "Je to velká šampionka a můžu se od ní hodně učit. Hrála nebojácně a zaslouží si uznání," řekla Američanka.

Ósakaová Plíškovou přetlačila esy i vítěznými údery

Plíšková v prvním setu na Ósakaovou nestačila. Hned v první hře odvracela brejkbol, o podání přišla ve třetím a po dvojchybě i v sedmém gamu. Japonka českou tenistku, které jako by chyběla energie po velkém obratu proti Sereně Williamsové z předešlého dne, přestřílela a první set ukončila gamem, v kterém dala tři esa.

Plíšková přišla o podání i v první hře druhé sady, ale vzápětí poprvé uspěla při servisu soupeřky. Následně zahnala další ztrátu, i když prohrávala už 0:40, a rozehrála se. Protáhla údery k základní čáře, tlačila z returnu a rázem byla všude. Japonka pod tlakem začala více chybovat a Plíšková si vynutila třetí set.

Karolína Plíšková v semifinále Australian Open
zdroj: Reuters

V rozhodující sadě měla česká hráčka jako první šanci jít do brejku, ale všechny tři brejkboly Ósakaová odvrátila a zhluboka si oddechla. Plíšková vzápětí přišla o servis čistou hrou, což rozhodlo. Měla ještě jednu šanci dostat se zpět do hry, ale brejkbol na 4:4 Japonka smazala esem a zápas už nepustila. Plíšková prohrála s Ósakaovou za hodinu a 53 minut, měla méně es (3:15) i vítězných úderů (20:56).

"Odehrála neuvěřitelný zápas, možná nejlepší v kariéře. Nemyslím, že něco takového zopakuje. Neudělala jsem nic špatně, měla jsem i šance, ale neměla jsem to ve svých rukou," řekla Plíšková, která se v žebříčku posune na páté místo. Na odměnách za semifinále vydělala 920 000 australských dolarů, v přepočtu 14,7 milionu korun. Kvitová má jistých 2,05 milionu australských dolarů v případě porážky ve finále, jako vítězka by brala dvojnásobek, v přepočtu 65,8 milionu korun.

Australian Open vyhrála z českých tenistek dvakrát Hana Mandlíková, naposledy před 32 lety. Dosud poslední českou finalistkou byla Jana Novotná v roce 1991.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články