Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Čeští tenisté jsou ve finále Davis Cupu, čeká je Španělsko

Poreč (Chorvatsko) - Poprvé v historii samostatné České republiky a poprvé od roku 1980 se o salátovou mísu pro vítěze Davisova poháru budou rvát čeští tenisté. O celkovém vítězi semifinálové bitvy s Chorvatskem rozhodla dnešní jednoznačná výhra Radka Štěpánka s Tomášem Berdychem ve čtyřhře 3:0 na sety. Chorvatský pár Marin Čilič, Lovro Zovko smetli po setech 6:1, 6:3 a 6:4. Po pátečních pětisetových maratonech, ve kterých Radek Štěpánek udolal Iva Karloviče 6:7, 7:6, 7:6, 6:7 a 16:14 a Tomáš Berdych chorvatskou jedničku Marina Čiliče 6:3, 6:3, 3:6, 4:6 a 6:3 a po dnešním suverénním výkonu v deblu mohou čeští tenisté pevným krokem projít branami finále, které se bude hrát 4. až 6. prosince. Soupeřem jim bude obhájce titulu Španělsko, které porazilo Izrael.

"Větší emoce zažít nejde," vypadlo chvíli po utkání z Radka Štěpánka. Právě vůle po vítězství a nesporná tenisová kvalita rozhodly o jasné výhře v Davisově poháru dosud neporaženého deblového páru. Ač měly oba životně důležité články českého daviscupového týmu v nohách pětisetové páteční maratony, konečná vítězství jim pomohla překonat únavu a přes noc rychle zregenerovat. Výsledkem pak byl jednoznačný průběh dnešní čtyřhry. "Základem úspěchu bylo odhodlání, kluci řekli, že to berou na sebe a že jdou hrát," pochválil za vysoké nasazení svých svěřenců nehrající kapitán českého družstva Jaroslav Navrátil.

V boji o tzv. salátovou mísu, která je tradiční odměnou pro vítěze týmové soutěže tenistů, na Čechy čeká Španělsko. Obhájcům titulu zajistili rozhodující třetí bod v duelu s Izraelem Feliciano Lopez s Tommy Robredem, kteří v dnešní čtyřhře porazili na antuce v Marbelle 7:6, 6:7, 6:4 a 6:2 dvojici Jonathan Erlich, Andy Ram. Španělsko Čechy uvítá doma, s největší pravděpodobností připraví antukový povrch. "Nemyslím si, že je to utopie," řekl v týdnu novinářům Jaroslav Navrátil o možnosti porazit silné Španělsko v jeho prostředí.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Radkem Štěpánkem

Štěpánek: Tak snadný průběh jsme nečekali

"Tohle je neuvěřitelný úspěch pro naši zemi. Jsem výjimečně pyšný na hráče, protože odehráli tři skvělé zápasy," řekl kapitán Navrátil. "Vůbec jsme nečekali, že nebezpečné Chorvatsko porazíme na jejich půdě tři nula," doplnil nadšeně Štěpánek.

Že to Češi myslí s útokem na třetí vítězný bod vážně, ukázal Štěpánek prvním returnem utkání, kterým prohodil Zovka. A Štěpánek exceloval a dostával diváky do varu - vedle returnů přidal loby či s citem umístěné voleje a svou typickou buldočí zarputilost, s kterou honil každý míč. Berdych parťáka doplnil tvrdými údery i nástřelem Zovka.

Čilič nechal formu na US Open

Dominantní české barvy v hledišti měly důvod k radosti, když Berdych a Štěpánek v první sadě třikrát vzali soupeři podání, z toho možná trochu překvapivě Čiličovi, nejslabšímu muži na kurtu. Ve druhé sadě Češi odskočili do vedení 3:1 a pak odvrátili brejkboly při podání Štěpánka i Berdycha a dostali se do dvousetového vedení.

Rozjetý český tým nezastavily ani dvě nucené pauzy kvůli špatnému osvětlení. První byla před začátkem třetího setu a druhá za stavu 3:3. Po pauze však Češi prorazili podání Zovka a došli si pro výhru. Za podpory skvělého publika ještě nevyužili dva mečboly při podání Čiliče, ale pak při servisu Berdycha odstartoval nekompromisní smečí Štěpánek bouřlivé oslavy postupu do daviscupového finále. "Měl jsem problém dát se dohromady po dlouhé páteční dvouhře, ale to není omluva. Češi byli lepší," řekl zklamaný Čilič.

Teď se hráči rozjedou na turnaje, ale v hlavách už mají spíše daviscupové finále. "Vyhrát Davisův pohár je pro nás víc než triumf na jakémkoli turnaji, který si představíte," řekl Štěpánek. Čeští tenisté jsou ve finále poprvé po 29 letech. V roce 1980 Davis Cup vyhráli Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Jan Kodeš a Pavel Složil pod vedením Antonína Bolardta pod vlajkou československého týmu.

Šatnou stříkalo šampaňské, tenisté na oslavu postupu zpívali

I dopingové komisaře, kteří si přišli pro Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha, pokropilo šampaňské, jímž čeští tenisté slavili v šatně postup do finále Davisova poháru. "Šampaňské jsme šli raději koupit až v průběhu čtyřhry tady kousek do krámu od haly. Byli jsme opatrní, aby se to nezakřiklo," řekl manažer daviscupového týmu a bývalý deblista Petr Pála.
 

Po proměněném mečbolu vypukly oslavy okamžitě na kurtu. Hráči si stoupli doprostřed dvorce a poskakovali v rytmu pokřiku "Hop, hop, hop, kdo neskáče, není Čech!" Na antuku musel před skvělé české fanoušky, kteří dominovali na semifinále prořídlému publiku, také celý realizační tým. Pak si třicetiletý showman Štěpánek vyžádal z hlediště vlajku a s Berdychem oběhli svlečeni do půli těla kurt a vychutnávali si radost.

První šampaňské přinesli deblista Lukáš Dlouhý a Jan Hájek. Postříkali hrdiny ještě při televizním rozhovoru a dali jim loknout. Rád se po vypětí na lavičce napil i kapitán Jaroslav Navrátil. Halou přitom znělo "Hoši, děkujem!" a tenisté si s diváky plácali. Spontánní oslava pokračovala za dveřmi v šatně. Znovu létaly ke stropu špunty od šampaňského a z reproduktorů duněla píseň "We are the champions" od skupiny Queen, kterou tenisté doprovázeli.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články