Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Berdych porazil Čiliče a tenisty dělí bod od finále Davis Cupu

Poreč (Chorvatsko) - České tenisty dělí jedna výhra od postupu do finále Davisova poháru. Po úvodních dvouhrách totiž vedou nad Chorvatskem na antuce v Poreči 2:0 na zápasy, když druhý bod přidal Tomáš Berdych. Ten v duelu, který skončil až po půlnoci z pátku na sobotu, porazil domácí jedničku Marina Čiliče po setech 6:3, 6:3, 3:6, 4:6 a 6:3.

Tomáš Berdych po vítězství nad Čiličem
zdroj: ČT24 autor: ČT24

První bod získal Radek Štěpánek, který v šestihodinovém dramatu porazil Iva Karloviče 6:7, 7:6, 7:6, 6:7 a 16:14. "Pocit je to skvělý a těžko říci, kdyby nám to někdo řekl dopředu, jestli bychom tomu věřili. Ale šance byla," řekl Berdych o vedení 2:0 po úvodních dvouhrách, které dává tenistům velké naděje.

Rozhodnout o prvním postupu tenistů do finále Davisova poháru v historii samostatné republiky může sobotní čtyřhra. Ta začne v 15:00 a za Česko by měli hrát Berdych se Štěpánkem, i když nahlášeni jsou Lukáš Dlouhý a Jan Hájek. Chorvatský pár má zatím složení Roko Karanušič, Lovro Zovko, ale i ten možná dozná změny. Berdych je na čtyřhru připravený. Po utkání spěchal do hotelu, aby zregeneroval. "Každé vítězství, byť fyzicky náročné, tak mě nakopne. Udělám vše i dlouho do noci, abych si odpočal. Síly se zase objeví, protože už máme v zádech dva body," konstatoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Tomášem Berdychem

Jubilejní dvacáté vítězství v Davis Cupu pro Berdycha

Den po čtyřiadvacátých narozeninách nastoupil Berdych na kurtu evidentně povzbuzený výhrou Štěpánka. "Ano, jeho výhra a to, jak zápas zvládl a vybojoval, mě nakopla a měl jsem pak výhodu," řekl tenista po zápase. Čiliče, čtvrtfinalistu US Open, přehrával ve výměnách od základní čáry a pomáhal si servisem. Naopak světová patnáctka Čilič se poměrně často dopouštěl nevynucených chyb. V prvním setu tak před převážně českým publikem vzal mladému Chorvatovi dvakrát servis a jeden brejk mu stačil k zisku druhé sady.

"Ale čekal jsem, že se Čilič zvedne a bude bojovat, protože je výborným hráčem, což dokázal," komentoval Berdych vývoj od třetího setu. Od třetího setu se skutečně Čilič výrazně zlepšil, držel míč ve hře a především jeho pohyb byl efektivnější. Poprvé prorazil podání Berdycha a vyhrál třetí set. Ve čtvrtém dokázal Berdych vymazat jeden brejk soupeře, jenomže na ten druhý na 4:5 už zareagovat nedokázal. Stejně jako v první dvouhře tedy rozhodovala o osudu utkání až pátá sada. Berdych si ještě před jejím začátkem došel na toaletu a cestou zpět ho hecovali deblista Lukáš Dlouhý a manažer Petr Pála.

Čilič se za stavu 1:1 snažil rozbouřit prořídlé řady svých fanoušků, ale Berdycha z míry nevyvedl a až do šesté hry si oba hráči drželi podání. V té Berdych vyhodil Čiliče z rytmu náběhy na síť, nutil tak Chorvata k chybám nebo se dostal k voleji. I díky tomu měl dva brejkboly a první proměnil míčem, který poslal těsně za síť.   

Berdych si pak s jistotou dvakrát podržel podání a proměnil hned první mečbol díky chybě Čiliče při returnu. Vyhrál tak svůj jubilejní dvacátý zápas v Davisově poháru, z toho potřinácté dvouhru. "V rozhodující sadě jsem byl o moc lepší než on. Měl jsem více šancí k brejku a jemu jsem žádnou nenabídl," chválil se Berdych. "Tuhle výhru zařadím z daviscupového pohledu hodně vysoko. Porazit Čiliče doma a na antuce, za to jsem hodně rád. Utkání bylo dost solidní," řekl. Zápas s Čiličem trval tři a tři čtvrtě hodiny a skončil půl hodiny po půlnoci. Přesto si fanoušci užívali skvělé výkony českých hráčů a halou se neslo hlučné: "Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!".

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články