Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Federer vyhrál šestý Wimbledon a má rekordní 15. grandslam

Londýn - Švýcar Roger Federer vyhrál pošesté v kariéře Wimbledon a ziskem 15. grandslamového titulu se stal nejúspěšnějším tenistou historie. V dnešním dramatickém finále na londýnské trávě porazil Andyho Roddicka z USA po setech 5:7, 7:6, 7:6, 3:6 a 16:14 po více než čtyřech hodinách boje. Po jedenácti měsících se tak Federer v pondělí vrátí na první místo světového žebříčku, o které ho loni připravil Španěl Rafael Nadal. "Je nádherné být nazýván 'nejlepší na světě'. Díky tomu nejste jen šampionem, ale jste někdo. Je to určitě krásný pocit," říkal sedmadvacetiletý Švýcar před finále. Poprvé ovládl žebříček 2. února 2004 a vydržel v čele 237 týdnů.

"Andy hrál neuvěřitelný tenis a jednou tady vyhraje. Já jsem dnes měl více štěstí. Loni jsem pohár nedržel, teď ho mám a je to skvělé. Nádherný konec a neuvěřitelná část mé kariéry," řekl Federer při vyhlášení. Poděkoval Petu Samprasovi, jehož rekord v počtu grandslamových titulů překonal, že na finále přijel.

"A promiň, Pete, že jsem ho nezastavil"

"Rogere, gratuluji. Jsi skutečný šampion. Zasloužíš si to," řekl Roddick, kterému se dostalo aplausu, jako by vyhrál. "A promiň, Pete, že jsem ho nezastavil. Doufám, že jednou i já budu zapsán jako vítěz tohoto turnaje," dodal Američan po své třetí finálové účasti ve Wimbledonu.

Legendy v čestné lóži se skvěle bavily. Vedle sebe seděli Björn Borg, Rod Laver, Manolo Santana a přiletěl i Sampras. "Je těžké říci, kdo je ze všech nejlepší. Roger je králem ve své éře a už to je skvělý kompliment," řekl Laver.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články