Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Bartůňková měla pozitivní test na trimetazidin. Dopingové obvinění odmítá

Nikola Bartůňková měla pozitivní dopingový test na trimetazidin a má dočasně pozastavenou činnost. Osmnáctiletá česká tenistka nemůže nyní startovat na žádných turnajích pořádaných ITF a WTA. Bartůňková pochybení odmítla.

Nikola Bartůňková
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Jsem touto situací naprosto šokována. Cítím se nevinná, nikdy jsem vědomě nekonzumovala žádnou zakázanou látku a vždy jsem věnovala spolu s mým týmem maximální pozornost tomu, co se dostane do mého těla," uvedla Bartůňková. "Nyní prověřujeme všechny možnosti, jak se zakázaná látka mohla do mého těla dostat, a uděláme vše pro to, aby bylo dočasné pozastavení co nejdříve zrušeno. Věřím, že se co nejdříve celá záležitost vysvětlí," pokračovala česká tenistka a dodala, že s ohledem na probíhající vyšetřování se k případu nebude nyní více vyjadřovat.

Loňská finalistka wimbledonské juniorky, které v současné době patří v žebříčku WTA 282. místo, byla pozitivně testována na únorovém turnaji W50 v Trnavě a o měsíc později na akci W75 v Mariboru.

"Oba únorové a březnové vzorky byly rozdělené na A a B, přičemž následná analýza zjistila, že vzorky A obsahovaly trimetazidin, který je podle tenisového antidopingového programu zakázaný a řadí se do kategorie hormonálních a metabolických modulátorů," uvedla Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA). "Analýza vzorku B potvrdila nálezy ve vzorcích A," doplnila ITIA.

Bartůňková má pozastavenou činnost od 16. dubna. Tentýž den sehrála dosud poslední utkání, kdy ve švýcarském Chiassu vypadla v 1. kole s Francescou Curmiovou z Malty.

V letošní sezoně má bilanci 14 výher a 10 proher, v dubnu figurovala v žebříčku na 226. příčce, nejvýš v kariéře.

Za doping bylo dosud potrestáno pět českých tenistů. Karel Nováček, Petr Korda a Bohdan Ulihrach, jemuž byl trest později zrušen, Ivo Minář a naposledy v roce 2013 Barbora Strýcová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články