Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Lehečka postoupil v Madridu do osmifinále a poprvé se utká s Nadalem, Menšík skrečoval

Roli favorita ustál a osmifinále ho na antukovém podniku v Madridu nemine. Jiří Lehečka zdolal Brazilce Thiaga Monteira 6:4, 7:6 a v dalším kole narazí poprvé v kariéře na dvaadvacetinásobného grandslamového vítěze Španěla Rafaela Nadala. Další z českých tenistů Jakub Menšík vzdal kvůli problémům s rukou utkání s Kanaďanem Felixem Augerem-Aliassimem v momentu, kdy prohrával 1:6, 0:1. S turnajem se rozloučila i Sára Bejlek.

Jiří Lehečka
zdroj: REUTERS

Dvaadvacetiletý Lehečka porazil o sedm let staršího Monteira i ve třetím vzájemném utkání, znovu s ním neztratil ani set. V duelu zaznamenal deset es a předčil soupeře v počtu vítězných míčů 22:14.

První set vyhrál díky brejku v sedmé hře. Sám byl na servisu stoprocentní, za stavu 5:4 odvrátil brejkbol a ujal se vedení.

Je nám líto, video expirovalo.
Nadal zdolal Cachína a čeká ho Lehečka

Ve druhé sadě získal mladoboleslavský rodák brzy brejk a vedl 2:0. Monteiro ale ve čtvrté hře srovnal a set dospěl do dramatického tie-breaku.

V něm měl 31. hráč světa Lehečka za stavu 6:4 dva mečboly, ale nevyužil je. Monteiro si následně vypracovat setbol, ani on však nebyl úspěšný. Za stavu 8:7 měl český tenista třetí mečbol, soupeře zatlačil a Monteiro poslal míč do těsného autu. Verdikt rozhodčího potvrdilo i "jestřábí oko".

V osmifinále svede poprvé souboj s legendárním Nadalem. Domácí tenista, jehož střetnutí vzhledem k pravděpodobnému blížícímu se konci kariéry poutají ve španělské metropoli velkou pozornost, zdolal v tříhodinové bitvě Argentince Pedra Cachína 6:1, 6:7, 6:3.

Po dvou snadnějších výhrách Nadal ztratil na turnaji první set, ale vylepšil výsledek z předchozího podniku v Barceloně, kde vypadl ve druhém kole. V Barceloně se bývalá světová jednička představila po několikaměsíční zdravotní pauze na elitním okruhu poprvé od ledna.

"Užívám si to tady. Uvidíme, jak se budu cítit zítra po probuzení. Nevím. Beru to den po dni a jsem nadšený, že můžu hrát doma. Znamená to pro mě všechno a dělám maximum, abych mohl pokračovat ve snění," uvedl Nadal, jenž zatím nepotvrdil, zda bude startovat na Roland Garros.

Menšík dalšího favorita i kvůli zranění nezaskočil

Menšík hrál v Madridu svůj první turnaj ATP Tour na antuce a v sobotu překvapil vítězstvím nad světovou desítkou Grigorem Dimitrovem z Bulharska. Další skalp žebříčkového favorita už ale osmnáctiletý český talent nepřidal, s Augerem-Aliassimem uhrál jen jeden gem v prvním setu a po ztracené úvodní hře druhého dějství zápas vzdal.

Menšíkova vrstevnice Bejlek našla po pěti vítězstvích v sedmi dnech v Madridu přemožitelku, nad její síly byla předloňská wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová (1:6, 3:6) z Kazachstánu. S favorizovanou soupeřkou prohrála mladá Češka za 77 minut, přesto Madrid opouští po životním turnaji, na němž si po postupu z kvalifikace připsala první tři výhry na WTA Tour v kariéře.

Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):

Muži:
Dvouhra – 3. kolo:
Lehečka (30-ČR) – Monteiro (Braz.) 6:4, 7:6 (9:7), Bublik (17-Kaz.) – Shelton (14-USA) 3:6, 7:6 (7:2), 6:4, Auger-Aliassime (Kan.) – Menšík (ČR) 6:1, 1:0 skreč, Medveděv (3-Rus.) – Korda (25-USA) 5:7, 7:6 (7:4), 6:3, Ruud (5-Nor.) – Norrie (29-Brit.) 6:2, 6:4, Nadal (Šp.) – Cachín (Arg.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:3.

Ženy:
Dvouhra – 4. kolo: Šwiateková (1-Pol.) – Sorribesová (Šp.) 6:1, 6:0, Haddadová Maiaová (11-Braz.) – Sakkariová (5-Řec.) 6:4, 6:4, Džábirová (8-Tun.) – Ostapenková (9-Lot.) 6:0, 6:4, Andrejevová (Rus.) – Paoliniová (12-It.) 7:6 (7:2), 6:4, Keysová (18-USA) – Gauffová (3-USA) 7:6 (7:4), 4:6, 6:4, Rybakinová (4-Kaz.) – Bejlek (ČR) 6:1, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články