Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Halepová může znovu hrát, sportovní arbitráž jí zkrátila trest

Arbitrážní sportovní soud (CAS) zkrátil bývalé světové tenisové jedničce Simoně Halepové trest za doping ze čtyř let na devět měsíců. Pro dvaatřicetiletou rumunskou hráčku to znamená, že se s okamžitou platností může vrátit na kurty. Zastavenou činnost měla zpětně od 7. října 2022, takže si trest již odpykala.

Simona Halepová
zdroj: Reuters

"Porota CAS jednomyslně rozhodla, že čtyřletý zákaz činnosti uložený nezávislým tribunálem ITF (Mezinárodní tenisové federace) se zkrátí na zákaz činnosti v délce devíti měsíců počínaje 7. říjnem 2022, přičemž toto období uplynulo 6. července 2023," uvedl CAS ve zveřejněném rozhodnutí.

CAS rovněž potvrdil vyškrtnutí všech výsledků, kterých Halepová dosáhla od 29. srpna 2022, kdy odevzdala pozitivní vzorek, do 7. října 2022, kdy jí byla zastavena činnost. Za toto období přijde i o všechny případné tituly, finanční odměny či body do světového žebříčku. Žádost Halepové, která požadovala zpětné datování trestu od 29. srpna 2022, CAS zamítl.

Bývalá vítězka Wimbledonu a Roland Garros měla na US Open 2022 pozitivní test na zakázanou látku roxadustat, stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO. Loni v květnu pak byla Halepová obviněna ještě kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu.

Proti dopingovému trestu, který dostala loni v září, se Halepová odvolala k nejvyššímu sportovnímu tribunálu v Lausanne letos na začátku února. Tenistka od začátku odmítala, že si zakázanou látku vzala úmyslně. Tvrdila, že se jí malé množství léku na anémii dostalo do těla ze schváleného doplňku stravy, jenž byl kontaminován.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články