Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Španělský tenista Nadal poprvé v kariéře vyhrál Australian Open

Melbourne - První hráč světového žebříčku Rafael Nadal poprvé v kariéře vyhrál Australian Open. V dnešním finále v Melbourne porazil španělský tenista 7:5, 3:6, 7:6, 3:6 a 6:2 světovou dvojku Rogera Federera ze Švýcarska a získal šestý grandslamový titul.

Rafael Nadal
zdroj: AP

Po čtyřech hodinách a 23 minutách boje se Nadal stal historicky prvním španělským vítězem Australian Open a ke čtyřem trofejím z Roland Garros a jedné z Wimbledonu přidal první triumf na tvrdém povrchu. Naopak Federerovi se nezdařil útok na vyrovnání rekordních 14 grandslamových titulů Američana Peta Samprase.

Nadal si po vyhraném losu zvolil příjem a tato taktika se mu vyplatila. Federer při svém úvodním podání udělal několik nevynucených chyb a game zakončil dvojchybou. Byl to však první ze série brejků v úvodní sadě, která se tak rozhodovala až v koncovce. Za stavu 5:5 švýcarský tenista zkazil forhend a jeho rival prohozem proměnil brejkbol. V následující hře při svém podání brejk potvrdil a dostal se do vedení 1:0 na sety.

Druhému nasazenému hráči v úvodním setu nešel první servis, který tradičně patří mezi jeho největší zbraně, a obdobně tomu bylo i ve druhé sadě. Úspěšnost prvního podání na Federerově straně činila pouhých 37 procent, ale nakonec i to stačilo na srovnání stavu. Nadal sice vedl 3:2 s výhodou brejku, ale Federer pak vyhrál čtyři gamy za sebou a srovnal krok.

Ve třetím setu si poprvé oba aktéři drželi servis po celý jeho průběh. Federer měl v deváté a jedenácté hře po třech brejkbolech, které mu mohly přinést vedení a následné podání na vítězství v setu, ale ani jednu z šesti šancí nevyužil. Sada se tak nakonec rozhodovala ve zkrácené hře, v níž udělal švýcarský tenista několik nevynucených chyb a při setbolu za stavu 3:6 dokonce dvojchybu.

Federera zlomily vlastní chyby

Nevydařená koncovka třetího setu švýcarského šampiona nezlomila a hned se dostal do vedení 2:0. O náskok brejku však vzápětí přišel a v pátém gamu dokonce čelil pěti brejkbolům soupeře. Nadal, který byl v dosavadním průběhu utkání ve využívání těchto šancí takřka neomylný, teď neproměnil ani jeden a naopak vzápětí ztratil servis. Federer brejk potvrdil, odskočil na 5:2 a set pak bez větších problémů vyhrál 6:3.

Klíčový moment pátého setu přišel ve čtvrtém gamu, kdy Federer při vlastním podání vedl už 30:0, ale místo hladkého vítězství vyhodil několik úderů z kurtu, udělal dvojchybu a podání ztratil. To definitivně zlomilo vývoj utkání, protože Nadal byl při svém servisu suverénní a rychle vedl 5:2. Trojnásobný vítěz melbournského grandslamu v osmé hře znovu nezvládl vlastní podání a Nadal proměnil třetí mečbol, když Federer poslal forhend těsně do autu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články