Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Berdych a Šafářová uspěli v 1. kole Australian Open

Melbourne - Tomáš Berdych a Lucie Šafářová jako první z českých tenistů postoupili do 2. kola Australian Open. Dvacátý nasazený Berdych dnes porazil ve třech setech 6:4, 6:4 a 6:3 Američana Robbyho Ginepriho, jeho přítelkyně Šafářová po setech 6:3 a 6:1 vyřadila turnajovou čtyřiadvacítku Sybille Bammerovou z Rakouska.

Berdych se v úspěšném zápase opíral především o přesný servis. Zatímco svého soupeře obral hned o pět podání, sám ztratil pouze jedno. Američan navíc udělal padesát nevynucených chyb, čímž Berdychovi značně usnadnil postup do druhého kola. V něm se český hráč utká s Argentincem Brianem Dabulem, s nímž se na okruhu ATP ještě nepotkal. Čtyřiadvacetiletý Jihoameričan, který hraje levou rukou, uzavírá první stovku světového žebříčku.

"Jsem velice rád, že se mi ten začátek povedl tak, jak to dneska vypadalo. S výkonem jsem poměrně spokojený, tři sety, žádné velké zdržování. Samozřejmě jsou tam nějaké věci, které by se daly zlepšit, ale je to začátek," řekl Berdych Českému rozhlasu. Drobný výpadek ho postihl jen ve druhém setu, kdy vedl už 4:0, ale nakonec byla koncovka vyrovnaná. "Možná tam byla trochu chybička, ale podařilo se mi dotáhnout ten set, to bylo důležité. Nejde hrát tři sety, nebo i víc, pořád perfektně, bez jediné chyby," dodal Berdych.

Šafářová s osmadvacetiletou Rakušankou před dnešním duelem prohrála všechny čtyři vzájemné zápasy včetně duelu v osmifinále olympijského turnaje v Pekingu, ale dnes na kurtu dominovala. Celkem čtyřikrát vzala Bammerové servis, zatímco při svém byla neomylná. Čtvrtfinalistka Australian Open z roku 2007 se díky tomu dostala do druhého kola, v němž se utká s vítězkou duelu mezi Češkou Petrou Cetkovskou a Novozélanďankou Marinou Erakovicovou.

S úvodním grandslamem sezony se hned po prvním zápase rozloučili Ivo Minář, Barbora Záhlavová-Strýcová a Petra Cetkovská. Minář nestačil na turnajovou patnáctku Stanislase Wawrinku ze Švýcarska. Záhlavová-Strýcová, podlehla Francouzce Stephanii Cohenové-Alorové a Cetkovská neuspěla v utkání s Novozélanďankou Marinou Erakovicovou.

Za vyrovnáním rekordních čtrnácti grandslamových titulů Peta Samprase
úspěšně vykročil Roger Federer. Druhý nasazený měl po hladkém vítězství v prvním setu dost práce s pětatřicátým hráčem světa Andreasem Seppim z Itálie, ale nakonec ho porazil 6:1, 7:6 a 7:5. V dalším zápase Švýcara čeká Rus Jevgenij Koroljov, jenž se do hlavní soutěže propracoval z kvalifikace.

Vstup do Australian Open zvládli všichni srbští favorité. Obhájce titulu v mužské dvouhře Novak Djokovič porazil 6:2, 6:3 a 7:5 Itala Andreu Stoppiniho, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace. Světová jednička Jelena Jankovičová si po setech 6:1 a 6:3 poradila s Rakušankou Yvonne Meusburgerovou a loňská finalistka Ana Ivanovičová porazila 7:5 a 6:3 Němku Julii Görgesovou. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články