Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Čeští tenisté vyklidili pole. Kaderka: Je to normální. Hřebec: Tady není žádný systém

Česká tenisová ženská válka pokračuje, ale mužská sekce se vytratila. Do úvodního grandslamu roku vstoupilo v Melbourne do hlavní soutěže devět českých tenistek, ale v mužské části pavouka není poprvé po sedmatřiceti letech nikdo s českým pasem. Nejblíž postupu z kvalifikace byl Lukáš Rosol, ale v posledním kole čtyřiatřicetiletý tenista vypadl, takže nic. A Jiří Veselý, který je dnes jako nejlépe postavený Čech na žebříčku na začátku druhé stovky, na Australian Open nestartuje.

Jiří Veselý a Lukáš Rosol v utkání Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Co se děje? Vymírá český tenis po meči, zatímco po přeslici vzkvétá? Kde jsou příčiny? Otázky se množí a v hlavách národa, který byl ještě nedávno hlavně zásluhou dvojice Radek Štěpánek a Tomáš Berdych zvyklý oslavovat vavříny v Davis Cupu, je zmatek. Proč?

Kaderka: Jaké jsou příčiny? Žádné! Je to normální

Časy se zkrátka mění. Předseda tenisového svazu Ivo Kaderka neměl čas ani náladu na rozbory příčin. Ty podle něho také nejsou třeba. "Já se o tom nechci bavit. To jsou furt takové kecy, jaké jsou příčiny? Žádné! Máme sedm juniorů, kteří patří k nejlepším na světě a brzy tam zase budou," tvrdí šéf tuzemského tenisu.

Podle Kaderky jde o normální vývoj. "Všechno jde ve vlnách. To, co bylo v Austrálii a ve Švédsku, to teď máme my, dochází ke generační výměně a víc se o tom nebavím," konstatoval Kaderka.

"Je to normální v každé lidské činnosti, jedna generace odchází a přichází druhá. Máme nejlepšího juniora světa, máme nejlepší juniory světa do šestnácti let," dodal na závěr s tím, že někdo se taky může zranit, někdo umřít, další se na tenis vykašle, protože si najde krasavici, takže podle něho nemá smysl v debatě pokračovat.

Prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Hřebec: Za deset let to bude stejné i mezi ženami

To Jiří Hřebec, trenér Markéty Vondroušové a bývalý daviscupový reprezentant, to nevidí tak jednoduše. "Že to takhle dopadne, se dalo předpovídat, už když hráli Berdych se Štěpánkem, že až skončí, tak bude konec," konstatoval muž, který byl nejvýš na 25. místě světového žebříčku.

Je to tedy systémová chyba v přípravě mladých hráčů? "Není, protože tady žádný systém není," řekl zkušený trenér přesvědčeně. "Tady se to odehrává v klubech a buď se někdo vyloupne, nebo ne. Ale nepracuje se na těch mladých systematicky a nic velkého se pro ně nedělá," dodal.

Kluci podle něj navíc málo trénují, ani nechtějí. "Zrušily se turnaje pro juniory, co jezdili po světě, svaz je posílá jen na zájezdy jako družstva a to je k ničemu. To je jen zdržuje od toho, aby hráli turnaje. Takže tohle bude za deset let i u ženských," uvedl Hřebec přesvědčeně.

A na to, kdo za to všechno nese odpovědnost, má také názor. "Za to mohou dva tři lidi, ale jmenovat nebudu, to by byl zase oheň na střeše. Šlo jim hlavně o to, aby byl byznys, aby se vydělávalo, ale aby se starali, co bude dál, to jim bylo v podstatě jedno. Takže pro mě je to taky normální vývoj," dodal s hořkým úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Hřebec: Maky měla problém vyrovnat se s podmínkami, Bartyová byla lepší

Sám je přesvědčený, že nejde jen o peníze, i když ty jsou samozřejmě také důležité. "Ale nejsou to jenom peníze. K tomu sportu je třeba, aby někdo s nima cítil. To ale nikoho nezajímá," prohlásil finalista Davis Cupu z roku 1975.

A na nadějné juniory se Hřebec také dívá jinou optikou než předseda svazu. "Takových juniorů, kteří byli nejlepší v Evropě, už tu bylo. Podle toho se to vůbec nedá brát – to je dětský tenis."

"Jo, máme dobré juniory, ti ale nemají s Českem nic společného, ti se připravují někde jinde a jinak – to jsou Damm, malej Korda," řekl zasvěceně bývalý tenisový bouřlivák, který si ani v 69 letech nehodlá nechávat své názory pro sebe.

Připouští ovšem, že třeba Jonáš Forejtek by mohl časem něco dokázat. "Ale musí opatrně, tady se o něm mluví, jako by vyhrál třikrát Wimbledon, a on je pětistej na žebříčku. Teď byl na dvou turnajích a prohrál v prvním a druhém kole a je mu už osmnáct."

Cesta je podle něj ještě strašně dlouhá, konkurence je obrovská. "Ale v něm aspoň vidím nějaký cíl, za kterým jde, a je pracovitej. To u těch dalších člověk vůbec nevidí," vysvětlil Hřebec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články