Veselý: Kdyby to nebyl Davis Cup, hodil bych ručník

Nečekaně dramatické bylo úvodní utkání kvalifikace Davis Cupu mezi Českem a Nizozemskem. Mohly za to především zdravotní potíže Jiřího Veselého. Česká jednička ale nakonec dokázala Tallona Griekspoora porazit, a to navzdory dvěma zraněním – zadního stehna a prstu na pravé noze. Česko po prvním dnu hraje se soupeřem nerozhodně 1:1.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Jiný zápas bych stoprocentně nedohrál," uvedl po utkání s nizozemskou dvojkou Veselý. "Kdyby to nebyl Davis Cup, hodil bych ručník," dodal český hráč, kterého na kurtu brzdila dvě zranění. Nejprve přišla bolest ze zadní části stehna, kvůli čemuž musel být na kurtu poprvé ošetřován. Fyzioterapeut Michal Novotný ale dokázal problém uhasit.

"Při výběhu si zranil zadní část stehna, což jsme jakžtakž zpevnili tejpem," popisoval pro ČT fyzioterapeut českého týmu. Poté ale přišly další potíže – Veselý musel být ošetřován podruhé. A tentokrát byla bolest ještě závažnější. Český hráč si dokonce zprvu myslel, že má prst na pravé noze zlomený. Spolu s Novotným zjistili, že jde "pouze" o vykloubení.

"Když jsme rozbalili ponožku, tak jsme viděli, že je to kompletně vykloubené. Zaledoval jsem to a nahodil nazpátek. Při posledním míčku se mu to vykloubilo znovu," popisuje Novotný situaci při prvním z mečbolů. Veselý v tu chvíli potřeboval zápas co nejdříve rozhodnout – jinak by riskoval, že utkání nedokáže kvůli problémům dohrát a bude muset skrečovat.

Jaroslav Navrátil:

"Jirka, kdyby nehrál Davis Cup, tak by utkání určitě nedohrál – natáhnout si sval a vykloubit si prst na noze, to je obdivuhodné, že vůbec dohrál a navíc zvítězil."

"Prst se mi po prvním mečbolu vykloubil znovu, takže bylo důležité, abych ten druhý proměnil. Jinak by asi následovala skreč," přiznal český tenista. "Podíval se na mě, jestli to máme napravit podruhé, nebo s tím dohrát. Rozhodl jsem, ať s tím poslední míček dohraje. Nakonec to bylo dobré rozhodnutí," oddechl si Novotný po proměněném mečbolu.

"Z jeho strany to byl neuvěřitelný výkon. Se dvěma zraněními byl schopný ukázat takový výkon," cenil si Veselého odhodlání. "Bylo to mé nejtěžší vítězství v Davis Cupu," přitakal mu také Veselý, který dokázal na kurtu vyhrát po setech 5:7, 6:4, 6:4. Získal tak první bod pro český tým. Otázkou však zůstává, jestli bude do zápasu schopen zasáhnout i v sobotu.

"Je to těžké. Bylo to opravdu velké trauma pro ten prst, protože byl kompletně vykloubený. Musíme se snažit to dát do co nejlepší formy. Těžko říct, jestli hrát bude, nebo ne, ale věřme, že ano," doufá Novotný. "Problém to není malý a uvidíme, co se s ním dá dělat. I do budoucna," je si vážnosti situace vědom Veselý. Česko hraje s Nizozemci po prvním dnu 1:1.

Veselého problémy komplikují před čtyřhrou situaci Jaroslavu Navrátilovi. "Byl jsem přesvědčený, že bude hrát Adam Pavlásek, ten ale fit není. Má natržený vaz v kotníku a je ze hry. Nevím, jaký je Jirkův zdravotní stav. Potom uvidím. Myslím si, že v tomto stavu může nastoupit i jeden z mladých," připustil český kapitán.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články