Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šarapovová má první titul po trestu za doping, slaví i Pavljučenkovová

Maria Šarapovová získala na turnaji v Tchien-ťinu 1. titul po svém návratu na okruh WTA, kde absentovala kvůli trestu za doping, a celkově už z 36. v kariéře. Bývalá světová jednička, která v Číně startovala na divokou kartu, zdolala ve finále Bělorusku Arynu Sabalenkovou 7:5, 7:6. Cenný triumf zaznamenala i Anastasia Pavljučenkovová, jež opanovala turnaj v Hongkongu po vítězství 5:7, 6:3, 7:6 nad Dariou Gavrilovovou z Austrálie.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK/AP

Třicetiletá Šarapovová, která v semifinále vyřadila obhájkyni titulu Pcheng Šuaj, neztratila v Tchien-ťinu ani set a bilanci uhájila i v posledním duelu. S teprve devatenáctiletou soupeřkou však měla až nečekaně hodně práce a ze zisku prvního titulu po téměř dvou a půl letech se mohla radovat až po více než dvou hodinách.

Sabalenková hrála finále poprvé v kariéře, vstoupila do něj nervózně a ztratila úvodní podání, pak ale favorizované soupeřce vše oplatila a šla do vedení 4:1. Šarapovová dokázala znovu srovnat a za 59 minut úvodní set získala. I ve druhém ale začala špatně. Běloruska vedla dokonce 5:1, třetí set si však vynutit nedokázala. Velká přetahovaná o body pokračovala i ve zkrácené hře, v níž nakonec Šarapovová proměnila až čtvrtý mečbol.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer triumfoval v Šanghaji, Šarapovová v Tchien-ťinu

Pětinásobná grandslamová vítězka se na okruh WTA vrátila po patnáctiměsíčním trestu za doping koncem dubna ve Stuttgartu. Právě tam slavila dosud jedinou semifinálovou účast, v další části sezony laborovala se zraněním stehenního svalu a ruky. Po tomto triumfu se Šarapovová posune v žebříčku WTA na 57. místo. Sabalenková se díky životnímu turnaji dostane poprvé do elitní stovky, figurovat bude v osmé desítce.

Tenisový turnaj žen v Tchien-ťinu v Číně (tvrdý povrch, dotace 500.000 dolarů:

Dvouhra - finále:
Šarapovová (Rus.) - Sabalenková (Běl.) 7:5, 7:6 (10:8).

Čtyřhra - finále:
Beguová, Erraniová (Rum./It.) - Jakupovičová, Stojanovičová (3-Slovin./Srb.) 6:4, 6:3.

Finále v Hongkongu ohrozil tajfun

Finálový zápas ohrožoval tajfun o rychlosti až 155 km/h, kvůli němuž se nakonec začalo hrát až s bezmála pětihodinovým zpožděním. Tenistky strávily na dvorci více než tři hodiny. I kvůli přerušení závěrečného setu tak utkání skončilo až v jednu v noci místního času.

"Ráno jsme si myslely, že se o tuhle trofej podělíme. A opravdu bychom si ji zasloužily obě, byl to nesmírně těsný zápas a rozhodlo jen trochu víc štěstí," řekla Pavljučenkovová.

Ta v úvodním setu vedla už 5:3, ale promarnila dva setboly a sadu ztratila. Ve třetím dějství měla za stavu 5:4 dva mečboly, zápas však ukončila až v tie-breaku.

Sousedce v třetí desítce světového žebříčku a ruské rodačce Gavrilovové tak oplatila loňskou třísetovou porážku z Moskvy a na okruhu WTA vyhrála jedenáctý turnaj, třebaže ve finále udělala 62 nevynucených chyb.

Tenisový turnaj žen v Hongkongu (tvrdý povrch, dotace 500.000 dolarů):

Dvouhra - finále:
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Gavrilovová (7-Austr.) 5:7, 6:3, 7:6 (7:3).

Čtyřhra - finále:
Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (Tchaj-wan) - Lu Ťia-Ťing, Wang Čchiang (Čína) 6:1, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články