Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vrať mi prohrané peníze, jinak tě zabiju. Tenisté musí snášet tvrdé útoky

New York (USA) – Mohlo by se zdát, že úspěchy či neúspěchy českým tenistům přinesou od fanoušků maximálně slova chvály nebo lehkou kritiku. Pravda je však taková, že téměř všichni si musí prostřednictvím e-mailů, sociálních sítí či telefonu vyslechnout tvrdé útoky, v nichž se autoři, zejména zhrzení sázkaři, nebojí používat i výhružky fyzickým ublížením.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/ABACA/ autor: Dubreuil Corinne

Zlomím ti ruku. Škoda, že si nechcípla na dálnici. Doufám, že tě někdo zabije. Počkám si na tebe na Spartě. Až takto děsivě někdy vypadají vzkazy od anonymních odesilatelů, které si čeští tenisté musí přečíst po prohraných zápasech. A že jich není málo. Podobné věci se odehrávaly již dříve, ale v poslední době se s rozvojem sociálních sítí jejich intenzita ještě zvýšila.

Jednou z těch, které podobné zprávy již xkrát přišly, je Klára Zakopalová. Dvaatřicetiletá hráčka si facebookový fanouškovský účet založila teprve před čtyřmi měsíci, ale v současnosti již uvažuje, že si ho možná raději zruší.

"Věřím, že lidé jsou naštvaní, že prohráli spoustu peněž. Třeba mi napsali, že na mě vsadili 20 tisíc dolarů, a pokud jim je nedám, tak mě zabijí," řekla pro Český rozhlas zkušená hráčka, jež přiznala, že po prvotním šoku ji už většinou zprávy nechávají klidnou.

Podobnou taktiku zvolila i největší česká hvězda v žebříčku WTA Petra Kvitová, podle které by se z toho v opačném případě musela zbláznit. "Když jsem začínala, párkrát jsem si to přečetla a nebylo to úplně dobré. Už jsem se poučila a nečtu to. Je to hodně o zkušenostech a o tom, jak se poučíte," nechala se slyšet vítězka Wimbledonu z let 2011 a 2014.

Některé hráčky se však rozhodly řešit situaci rázněji a podávají trestní oznámení na policii. Mezi ně patří Lucie Šafářová, jež velkou vlnu negativních reakcí pocítila zejména po prohraném semifinále na letošním Wimbledonu. "Vždy šlo o sprosté věci, dokonce o montáž sprosté fotky. Vytvářeli různá hesla na různých stránkách a pak mi to chodilo na e-mail," svěřila se Lucie Šafářová.

"Lidé jsou někdy krutí. Na sociálních sítích je to něco jiného, jsou schovaní za falešným profilem a píšou věci, které by tváří v tvář nikdy nevyslovili," myslí si hráčka, která zatím na US Open postoupila do 3. kola. 

Kvůli Berdychovi chodili za jeho maminkou

Tomáš Berdych zase má zkušenost, že za jeho maminkou, lékařkou, chodili do ordinace lidé, kteří si stěžovali, že jim její syn prohrál peníze. "Jenže to bylo spíš z legrace. Co se děje v poslední době, by vydalo na knihu," řekl již jediný český muž v pavouku newyorského grandslamu. 

S výhružkami se setkala také Tereza Smitková. Devatenáctileté tenistce se od doby, kdy v létě postoupila do svého prvního grandslamového osmifinále, dostalo od zhrzených sázkařů daleko větší pozornosti. "Sama si nedokáži představit, že bych někomu poslala sprostou zprávu. Přijde mi to absurdní," prozradila Smitková s tím, že jednu dobu uvažovala, že by si facebookovou stránku zrušila, ale kvůli kontaktu s kamarády se raději rozhodla negativní vzkazy ignorovat. 

Podobné ataky ale nejsou doménou pouze českých "fanoušků". Třeba Kristýna Plíšková dostala nespočet zpráv v cizích jazycích. "Chodí mi to v angličtině, ruštině, polštině a dál ani nevím," potvrzuje Kristýna Plíšková, podle které mají stejné problémy i zahraniční hráči.

"Mně to ale nevadí. Kašlu na ně. Občas se tomu i zasměju. A pak to smažu," dodává. A podobné řešení volí většina hráčů. Kvůli anonymitě odesilatelů jim nic jiného ani nezbývá.

Zdroj
iDNES, ČT sport, Český rozhlas

Hlavní zprávy

Nejčtenější články