Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

OBRAZEM: Kurty v Melbourne dusí vedro, zkolaboval hráč i sběrač

Melbourne – Teploměr na kurtech v Melbourne ukazoval více než 40 stupňů Celsia. Během utkání s Francouzem Benoitem Pairem zkolaboval kanadský hráč Frank Dancevic. Kvůli vysokým teplotám omdlel i jeden ze sběračů. Předpověď na další dny je podobně neúprosná.

Dancevic se zhroutil na dvorci číslo šest, ale po ošetření zápas dohrál a prohrál ve třech setech. Vyčerpaný sběrač potřeboval pomoc při utkání Kanaďana Milose Raonice na "osmičce". Sběrači se proto střídali v podávání míčků v kratších intervalech, už po 45 minutách.

"Podmínky jsou kruté, nefér pro všechny, pro hráče, fanoušky, pro sport," řekl Dancevic. "Není normální, když máte po setu a půl úpal. Nebojujeme jenom s horkem od slunce, ale také od dvorce. Byl jsem z toho úplně vyšťavený," doplnil.

Tenisté se proti vedru nemají při zápasech šanci chránit. Jen o pauzách sedí chvilku pod slunečníky a většinou si dávají kolem krku vychlazené ručníky.

Pořadatelé pro zápasy žen kvůli extrémnímu horku uvedli v platnost krizový plán a hráčky měly navíc pauzu na deset minut mezi druhým a třetím setem. Nevyužili ale možnosti a posuvné střechy na hlavních dvorcích nechali otevřené. "Byla bych ráda, kdyby se střecha zatáhla, moje soupeřka určitě taky, ale měly jsme stejné podmínky. Bylo to v pohodě," řekla obhájkyně titulu Viktoria Azarenková z Běloruska. "Mělo by to zůstat otevřeno," měl jasno Roger Federer.

Hlavní lékař turnaje Tim Wood:

"Několik hráčů si stěžovalo na problémy kvůli horku nebo potíže, ale nikdo nepotřeboval větší ošetření po zápase."

Horko, až se taví plast

Zastavit zápasy kvůli horku může jen hlavní rozhodčí Wayne McKewan. Ten sleduje nejen teplotu, ale rovněž vlhkost vzduchu. "Teplo je hodně suché a záleží, odkud pocházíte a jak se s tím dokážete vyrovnat. Proto je to hlavně psychická záležitost. A když se s tím někdo neumí vyrovnat, ať hodí ručník," řekl Federer.

Číňanka Pcheng Šuaj během utkání na dvorci zvracela a Francouz Jo-Wilfried Tsonga říkal, že měl problém s vysušenými chodily. Dánka Caroline Wozniacká si všimla, že plastová lahev se od rozpáleného kurtu zespodu zlehka roztála. "To poznáte, že je opravdu horko," usmála se bývalá světová jednička.

"Bylo opravdu horko, jako bych tancovala na rozpálené pánvi," přirovnala dvojnásobná vítězka turnaje Viktoria Azarenková z Běloruska. Američan John Isner, který zápas vzdal, řekl, že měl dojem, že je jako v troubě. "Kterou otevřu v momentu, kdy jsou brambory upečené," přidal třináctý hráč světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články