Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hradecká s Čermákem vyhráli smíšenou čtyřhru

Paříž - Vítězi smíšené čtyřhry se na pařížských kurtech stali Lucie Hradecká a František Čermák. Česká dvojice sice podlehla v první sadě jasně 1:6, postupně ale svůj výkon zlepšovala a nakonec až v závěrečném supertiebreaku rozhodl pohotový return Hradecké. Po hrách 1:6, 6:4 a 10:6 tak čeští tenisté mohou slavit velice cenný grandslamový titul. Na French Open se česká dvojice radovala z triumfu ve smíšené čtyřhře poprvé od roku 1991, kdy soutěž ovládli sourozenci Cyril a Helena Sukovi.

Hradecká s Čermákem slaví vítězství na French Open
zdroj: AP Photo autor: Petr David Josek

Česká dvojice přitom nevstoupila do finále vůbec dobře, to když František Čermák ztratil svůj servis a Češi se hned v počátku ocitli v nepříjemné pozici. Nestor si naopak své podání udržel a francouzsko-kanadský pár tak šel do vedení 2:0. Brzy však bylo ještě hůře, protože servis ztratila i Lucie Hradecká a o lehkém vstupu do zápasu tak nemohlo být ani řeči. Čermákovi s Hradeckou se tak podařilo až zkorigování hry na 1:4, situaci však ani první vyhraný game nevyřešil - záhy Nestor potvrdil své podání a Hradecká naproti tomu při tom svém měla problémy. Mladenovicová s Nestorem měli dva setboly a využili i ten první, když Nestorovi na příjmu pomohla teč síťky. První set Češi ztratili za jednadvacet minut poměrem 1:6.

Druhá sada začala o poznání optimističtěji – Nestor ztratil hned v úvodu servis a česká dvojice tak poprvé v utkání šla do vedení. A to do vedení, které záhy bylo vyšší – 2:0. Mladenovicová tehdy vypadala, jako by procházela krizí, přesto si však zvládla udržet svůj servis a možnost nadějného brejku již na 3:0 se nekonala. Byl to pak především Daniel Nestor, který dělovým podáním rozbíjel českou obranu. Oba páry si však držely své hry, v té poslední sice měl František Čermák namále, když otáčel ze stavu 0:40, nicméně nakonec se mu obrat vydařil a Češi srovnali stav na 1:1. Zápas tak rozhodoval až supertiebreak.

V něm Daniel Nestor dohnal český náskok z úvodu a poslal sebe i svou partnerku do vedení 3:2. Hradecká však potvrdila svůj servis a srovnala na 3:3, Čermák pak bystře reagoval na Mladenovicovou a stav byl 4:3. Záhy dokonce 5:3, Hradecká však pokazila svůj úder a na servis šel František Čermák. Ani jedno z podání se mu ale nevydařilo, naštěstí situaci posléze zachránila Hradecká – 8:5 pro českou dvojici po dalším selhání Nestora. Následné eso Hradecké znamenalo čtyři mečboly Čechů – vyšel ten druhý. Lucie Hradecká s Františkem Čermákem tak mohou slavit grandslamovou trofej.

"Děkuji Lucii, protože bez ní bych titul nezískal, ale také rodině a fanouškům v hledišti za podporu," řekl na slavnostním vyhlášení Čermák, jenž získal grandslamový titul poprvé v kariéře. Hradecká se z něj radovala podruhé a opět na Roland Garros. Předloni v Paříži uspěla s Hlaváčkovou ve čtyřhře žen a naději mají i letos, protože už postoupily do semifinále.

Smíšená čtyřhra - finále:

Hradecká, Čermák (ČR)- Mladenovicová, Nestor (5-Fr./Kan.) 1:6, 6:4, 10:6. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články