Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Lendl: Vůjtka bych radši viděl u Česka

Praha - Tomáš Berdych patří podle Ivana Lendla ke třem hráčům, kteří mají šanci brzy vyhrát grandslamový turnaj. Lendl, který přijel do Prahy na sobotní exhibici, považuje Berdycha, Murrayho a Juana Martína del Potra za trojku nejvážnějších kandidátů na nabourání hegemonie Djokoviče, Nadala a Federera. Známý hokejový fanoušek na dnešní tiskové konferenci zároveň pochválil český výběr za porážku favorizovaného Švédska. V zítřejší bitvě se Slovenskem však vyhraněnou pozici nezastával, jelikož je velkým příznivcem trenéra Vladimíra Vůjtka. "Když vyhraje Česko, tak to bude fajn a když Slovensko, budu rád díky Vláďovi," řekl. Kouč Slováků byl prý jeho idolem, když chodil jako kluk na zápasy Vítkovic, kde byl Vůjtek kapitánem. "Nejlepší by bylo, kdyby Vláďa trénoval Česko," dodal.

Ivan Lendl
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Od roku 2005 vyhrálo trio Djokovič, Nadal a Federer 27 titulů z 29 grandslamů. "Prolomit to a vyhrát grandslam mimo těch tří, není jednoduchý, ale jsem přesvědčen, že se to někomu podaří," řekl Lendl a vyjmenoval tři největší adepty na vavřín z turnajů velké čtyřky. "Andy samozřejmě, Tomáš a Del Potro, nebezpečný bude Raonic," zmínil se Lendl o tvrdě podávající kanadské hvězdě Milosi Raonicovi.

Del Potro jako jediný z jeho kandidátů už grandslam vyhrál, když v roce 2009 ovládl US Open. Murray i Berdych mají na kontě prohraná finále.

Od loňského Roland Garros patří semifinále grandslamových turnajů vždy nejlepší čtveřici žebříčku. V té Djokoviče, Federera a Nadala doplňuje Murray. "To třeba pro Tomáše (Berdycha) znamená, že musí někoho z nich porazit ve čtvrtfinále, dalšího v semifinále a dalšího ve finále, což je velice nepravděpodobné pro jakéhokoli hráče," uvažoval Lendl.

Berdychovy výsledky pozorně sleduje. "Je to součást mé práce," uvedl, že jako kouč Murrayho musí znát hru soupeřů. "Tomášovi prospělo, že prohrál brzy v Miami. Pak asi udělal dobrou práci, rozehrál se na antuce, dostal po Davis Cupu sebevědomí a v Monte Carlu a Madridu hrál dobře."

Osminásobný grandslamový vítěz koučuje Murrayho od ledna a jeho cílem by mělo být naučit Brita vyhrávat právě grandslamové turnaje. "S Andym se velice dobře spolupracuje a doufám, že to přinese výsledky, které jsou žádané," řekl Lendl diplomaticky. "U něj to není o tom, kolik odtrénuje, ale jak využije, co už umí. Vidím u něj větší či menší zlepšení v určitých částech, ale to není otázka týdnů ani měsíců, ale delší práce," řekl dvaapadesátiletý Lendl.

Je nám líto, video expirovalo.
Lendl v Praze

Nejcennějším grandslamovým titulem, který by mohl Murray vyhrát, je samozřejmě Wimbledon. "Myslím, že by ale byli (Britové) rádi za jakýkoli grandslam," řekl Lendl, který na londýnské trávě sám nikdy titul nezískal. Pokud by to dokázal jako kouč, napodobil by Hanu Mandlíkovou, která rovněž jako hráčka v All England Clubu neuspěla, ale jako trenérka se v roce 1998 radovala s Janou Novotnou.

Lendl se v Praze představí s raketou v ruce poprvé po 22 letech. V rámci turnaje žen ITF Sparta Prague Open na antuce ve Stromovce odehraje exhibici s někdejší světovou pětkou Jiřím Novákem. "Rád sebe a diváky tenisem pobavím," řekl Lendl, který se vrátil k tenisu v roce 2010. "Od té doby je to s formou o hodně lepší. Už jsem na to zase zvyklý a z toho vychází lepší herní jistota," řekl.

Publiku v metropoli se naposledy představil na exhibici v roce 1990 v holešovické hale. Lendl, tehdy světová jednička, porazil Slováka Miloslava Mečíře 6:4, 3:6 a 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články