Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kvitová a Hradecká úspěšně vstoupily do Australian Open

Melbourne - Wimbledonská vítězka Petra Kvitová zvládla vstup do tenisového Australian Open. Česká favoritka v prvním kole v Melbourne porazila Rusku Věru Duševinovou 6:2 a 6:0. V dalším kole se turnajová dvojka Kvitová střetne se Španělkou Carlou Suárezovou. Poprvé v kariéře postoupila v Melbourne do druhého kola Lucie Hradecká, která vyhrála nad ruskou soupeřkou Jevgenijí Rodinovou 6:3 a 6:1. Naopak neuspěl Lukáš Rosol, který prohrál s Němcem Philippem Petzschnerem 0:6, 0:6 a 2:6. Klára Zakopalová podlehla Rusce Anastasii Pavljučenkovové 6:7 a 1:6.

Petra Kvitová na Australian Open
zdroj: ČTK/AP

Obě fedcupové reprezentantky budou mít v dalším kole těžké soupeřky - Hradeckou čeká turnajová sedmička Věra Zvonarevová z Ruska, Záhlavovou-Strýcovou třináctinásobná grandslamová šampionka Serena Williamsová z USA.

Se soutěží se rozloučil také Radek Štěpánek, který prohrál s Francouzem Nicolasem Mahutem dvakrát 5:7 a 3:6, úspěšná kvalifikantka Andrea Hlaváčková podlehla 29. nasazené Nadě Petrovové z Ruska 3:6, 6:3 a 0:6.

Kvitová vstoupila do zápasu na kurtu Roda Lavera nervózně. Při svém prvním podání ve druhé hře udělala hned tři dvojchyby a prohrávala 0:2. Rychle se ale oklepala, převzala nad utkáním kontrolu a na tváři se jí objevil úsměv. Na její tvrdé a přesné údery soupeřka nestačila a Kvitová ziskem dvanácti her v řadě zápas suverénně ovládla. 

V nové barevné kombinaci oblečení, ve fialovém tričku a stejně barevných botách s nápisem Petra a v modré sukni i čelence, zvítězila Kvitová za hodinu a minutu hry. Svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy zaznamenala v utkání 19 vítězných míčů.

Reakce Petry Kvitové:

"První kolo je vždy těžké a jsem ráda, že se mi to podařilo i přes ten nešťastný začátek zvládnout. Právě za ty chyby a debly na začátku jsem se na sebe naštvala, ono mi to mnohdy pomůže a začnu hrát. Dařil se mi return, ale jinak je to těžké specifikovat, soupeřka nehrála úplně rychle, občas na mne něco vystřelila, ale to jsem v pohodě zvládla."

Jednadvacetiletá Kvitová se může stát po Australian Open světovou jedničkou. O tenisový trůn v Melbourne bojuje s dalšími třemi hráčkami, včetně aktuální jedničky Caroline Wozniacké z Dánska. Z boje díky postupu Kvitové do druhého kola odpadla Polka Agnieszka Radwaňská, která nemůže být první ani v případě zisku titulu.

Mimo hru o čelo žebříčku WTA už je rovněž vítězka US Open Stosurová. Šestá nasazená je na úvod roku z formy a dnes prohrála už v 1. kole s Rumunkou Soranou Cirsteaovou 7:6, 6:3. Velký návrat na kurt předvedla Ruska Maria Šarapovová, která porazila Argentinku Giselu Dulkovou 6:0 a 6:1. Bývalá světová jednička přitom nehrála od konce října kvůli zranění kotníku. S přehledem zvládl svůj první zápas v Melbourne i srbský obhájce titulu Novak Djokovič. Itala Paola Lorenziho světová jednička porazila 6:2, 6:0 a 6:0.

Lukáš Rosol
zdroj: isifa/EPA autor: Kerim Okten

Hradecká v předchozích dvou letech prohrála vždy v prvním kole, ale tentokrát se radovala z postupu. "Byl to trochu boj se soupeřkou i s větrem. Za stavu 3:0 jsem si řekla, ha, teď by to mohlo být 4:0 a ono to rázem bylo 3:3. Pak jsem ale servírovala proti větru a mohla jsem se do toho opřít," řekla Hradecká. "Určitě jsem byla nervózní méně než před rokem, kdy už jsem se klepala tři dny před zápasem." 

Těžkou lekci dostal Rosol v duelu s Petzschnerem. Česká trojka uhrála první game až po třinácti prohraných. "Nevím, co se to se mnou dnes dělo, asi jsem přetrénovaný, v životě se mi to nestalo. Soupeř hrál navíc opravdu dobře, dařilo se mu nepustit mě vůbec do rytmu," řekl Rosol. "Trenér mi radil, abych do toho šel naplno, ale já jsem fakt nevěděl, co dělat. Připravoval jsem se poctivě, ale chybí mi chuť do tenisu."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články