Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Suverén Djokovič touží po kariérním Grand Slamu

New York - Srbský tenista Novak Djokovič se stal teprve šestým mužem v takzvané Open éře, jenž vyhrál tři grandslamové turnaje v jednom roce, ale už má před sebou další cíl. Získat takzvaný kariérní Grand Slam, čímž by se vyrovnal mimo jiné svým velkým soupeřům Rafaelu Nadalovi a Rogeru Federerovi. K tomu suverénovi této sezony a čerstvému vítězi US Open chybí získat Pohár mušketýrů na Roland Garros. "Bylo by úžasné zkompletovat Grand Slam, vyhrát French Open. To je rozhodně můj cíl, ale bude to asi nějaký čas trvat," uvedl Djokovič po pondělním čtyřsetovém finálovém vítězství na US Open nad loňským šampionem Nadalem.

Novak Djokovič
zdroj: AP Photo autor: Mike Groll

Čtyřiadvacetiletý Srb má aktuálně ve sbírce čtyři grandslamové tituly - k triumfu z Australian Open 2008 letos přidal další vítězství v Austrálii a premiérové výhry ve Wimbledonu a nyní i v New Yorku. Jednu ze dvou porážek v jinak bezchybné sezoně utrpěl na Roland Garros, kde ho v semifinále porazil Federer.

"Dá se říct, že tohle je můj rok, nebo rok, v němž jsem předváděl nejlepší výkony na grandslamových turnajích. Bude to chtít mimořádnou námahu zopakovat příští rok byť jen polovinu toho, co jsem letos dokázal. Myslím, že bude chvilku trvat, než si uvědomím ty úspěchy, kterých jsem tento rok dosáhl," uvedl bělehradský rodák Djokovič, jenž má v roce 2011 na kontě deset vyhraných turnajů a skvělou bilanci 64 vítězství a dvou proher.

"Ale stále je tu ještě hodně věcí, které chci dokázat sobě a tenisovému světu. Miluju tenhle sport, a dokud ve mně bude ta touha po vítězství, budu usilovat o další trofeje," dodal svěřenec bývalého slovenského tenisty Mariána Vajdy.

Djokovič se letos dostal poprvé v kariéře na první místo světového žebříčku, kde téměř jistě kalendářní rok zakončí. Připsal si mimo jiné šest vítězných zápasů s Nadalem, které vynikají především ve srovnání s minulým rokem - tehdy Srb do US Open vstupoval bez jediného vítězství nad hráčem elitní světové desítky v sezoně. Letos má proti hráčům Top Ten bilanci 20:2.

"Mám prostě jiný přístup v semifinálových a finálových zápasech na velkých turnajích, zvlášť když proti mně jsou velcí šampioni Rafa a Roger. V minulých letech jsem spíš čekal na jejich chyby nebo jsem hrál svůj nejlepší tenis, ale neměl jsem pozitivní přístup a víru ve vítězství. To se nyní změnilo a myslím, že loňské US Open bylo jedním z obratů v mé kariéře."


Minulý rok ve Flushing Meadows utekl v semifinále Djokovič ze dvou mečbolů Federerovi, což zopakoval i letos. K tomu v pondělí přidal i finálové vítězství nad Nadalem. "Vyhrát nad těmito hráči vyžaduje hodně psychické i fyzické energie, zvlášť proti Rafovi. Nikdy se nevzdá. Viděli jste to dneska - prohrál dva sety, byl brejk dole, já podával na vítězství v zápase, a on se stejně do utkání vrátil. Proto je to tak velký šampion," ocenil Djokovič svého finálového soupeře.

"Když jsem prohrál ten třetí set, rozhodně to nebyla žádná legrace. Věděl jsem, že na tom nejsem fyzicky tak dobře jako na začátku zápasu, takže jsem potřeboval využít své šance, což se mi podařilo. Ten čtvrtý set byl pro mě neuvěřitelný," řekl Djokovič k poslední sadě, v níž Nadala deklasoval 6:1 a získal svůj první titul na US Open.

Novak Djokovič
zdroj: AP autor: Elise Amendola
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články