Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Zrodila se hvězda, tvrdí o Kvitové tenisové legendy

Londýn – Petra Kvitová nevyhrála Wimbledon naposledy. Po včerejším úspěchu české hráčky, která ve finále grandslamu porazila Marii Šarapovovou, to prohlásila devítinásobná wimbledonská šampionka Martina Navrátilová. Superlativy hýří i ostatní světoví hráči. Z výkonu Kvitové byli nadšeni francouzská wimbledonská vítězka z roku 2009 Amélie Mauresmová, trojnásobný vítěz londýnského turnaje John McEnroe nebo Ivan Lendl. Svou svěřenkyni také pochválili osobní trenér David Kotyza a fedcupový kapitán Jan Kukal.

"Měla větší razanci v základních úderech. Její servis byl účinnější. Měla pestřejší hru, zasloužila si to," zdůraznila Navrátilová. "Mohla vyhrát zápas i snáz. Hrála odvážný tenis, kdyby jí to víc vycházelo, mohlo to být 6:2, 6:2. I tak hrála mnohem líp než Šarapovová," prohlásila tenisová legenda Navrátilová.

Podle Amélie Mauresmové sehrála Kvitová neuvěřitelný zápas. "Byla o třídu lepší než Maria prakticky ve všech ohledech. Dobře servírovala, ale především měla neuvěřitelné returny. Má impozantní rychlost, takže je takřka vždy ve správném postavení," pochválila rodačku z Fulneku vítězka Wimbledonu z roku 2006.

McEnroe ocenil vítězné eso

S gratulací přispěchal i bývalý první hráč světa Ivan Lendl. "Dobrý je málo. Je to fantastický!!!" napsal Lendl z USA zprávu Miroslavu Černoškovi, majiteli České sportovní a prvnímu muž prostějovského klubu, kde Kvitová trénuje. Osminásobný grandslamový šampion Lendl právě ve Wimbledonu nikdy na vítěznou trofej nedosáhl.

Mečbol využila Kvitová nejlepším možným způsobem. Dala eso, což ocenil i americký bouřlivák John McEnroe. "Dát první eso zápasu při mečbolu, tak tomu říkám načasování," uvedl McEnroe pro web BBC a během utkání chválil i údery české tenistky. Nejvýše hodnotil vítězný míč z forhendu Kvitové, kterým trefila lajnu v rohu dvorce Šarapovové. "Brilantní. To byl nejlepší úder dne," napsal McEnroe.

Co si odborníci myslí o budoucnosti Kvitové ?

Martina Navrátilová: "Nechci na ni vyvíjet další tlak, ale myslím, že to je začátek dobré kariéry. Jak řekl Jan Kodeš, zrodila se hvězda. Možná to nebylo přes noc, ale je to skvělé, jsem z ní nadšená."

Amélie Mauresmová: "Už si nějakou dobu říkáme, že přichází nová generace, a Petra je jasně tváří této nové generace. Opravdu udělala velmi rychlý pokrok."

David Kotyza: "Myslím, že její kariéra může být hodně úspěšná. Může být světová jednička, ale tou může být v současnosti i dalších pár holek."

Trenér Kvitové David Kotyza si průběh finále pochvaloval. "Takticky to mělo úroveň. Ty holky se snažily reagovat, jak se utkání vyvíjí. Mně se to líbilo," hodnotil po zápse Kotyza. Přesto, že se podle něj některé hry Kvitové nepovedly, bylo prý důležité, že se z toho nesesypala. "Bylo důležité, že to dokáže smazat a změnit hru. Zkusí něco jinýho," prohlásil trenér, podle kterého jednadvacetileté hráčce vítězství ve Wimbledonu do hlavy nestoupne.

Kvitová je pro trávu zrozená

Kotyza byl zpočátku utkání klidný, protože ví, že Kvitová finálové zápasy umí. "Ale ke konci už to ve mně bušilo," přiznal, ale své pocity se snažil nedávat najevo, aby Kvitovou uklidnil. "Všichni tam skákali, tak jsem chtěl, aby se na ni přenášel spíš klid. Ale jsem dojatej, to je jasný. Ty slzy mi ukáply, já se za to nestydím," uvedl Kotyza.

České hráčce věřil také její fedcupový kapitán Jan Kukal, dokonce si na zápas úspěšně vsadil. "Je to fantastický úspěch pro český tenis. Je to zasloužený triumf po obrovské dřině. Ona má velkou odvahu, nebojí se do míče udeřit. Hraje i hlavou, bojuje srdcem a pomáhá, že má trávu ráda. Je pro tenhle povrch zrozená," myslí si trenér Kukal.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články