Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Nadal: Po takovém titulu se mi bude hrát klidněji

Paříž – Pro Rafaela Nadala to nebyl vůbec lehký turnaj. O to víc si šestého triumfu na Roland Garros cení. Před třemi lety vyhrál francouzský grandslam s velkou převahou, nyní je vítězství daleko sladší. Ačkoli ani počtvrté nedokázal svého španělského soka porazit ve finále v Paříži, opouští také Švýcar Roger Federer Paříž spokojený. Celých čtrnáct dnů hrál výborně a získal sebedůvěru pro Wimbledon, který chce vyhrát.

"Když se vyhrabete z těžké situace a vyhrajete, tak má vítězství sladší nádech a víc si ho možná vážíte," řekl Nadal po finálové výhře nad Rogerem Federerem.

V roce 2008 neztratil Nadal na French Open ani set a prohrál jen 41 her. Tentokrát musel hned v prvním kole přežít pětisetové drama s americkým obrem Johnem Isnerem. A ve finále porazil Federera po skoro čtyřech hodinách a až v poslední sadě na milované antuce dominoval.

Rafael Nadal:

"V roce 2008 jsem hrál lépe než kdy jindy, ale když to skončilo, tak jsem neměl pocit, že jsem Roland Garros vyhrál. Teď jsem musel bojovat, změnit se a snažit se zlepšit, což se mi povedlo, a proto si toho člověk asi víc váží."

Pětadvacetiletý rodák z Mallorky nevstupoval do turnaje tak sebevědomě, jak bývalo zvykem. Vyhrál dva antukové turnaje, ale dvakrát prohrál se Srbem Novakem Djokovičem. Nadal postupem času nabíral v turnaji na obrátkách a od čtvrtfinále už opět ukázal svoji sílu. "Skutečný Rafa je ten, který umí vyhrávat a hraje dobře, ale je to i Rafa, který se trápí a nehraje nejlépe," řekl o sobě Nadal. "Pozitivní je, že jsem byl schopen, když se Rafa trápil, situaci dobře vyhodnotit a změnit směr a podat dobrý výkon. Důležité momenty jsem zvládl skvěle," uvedl.

Za dva týdny začne Wimbledon a Nadal se může pokusit stejně jako loni a v roce 2008 vyhrát po Paříži i na londýnské trávě. "Po takovém titulu, který jsem získal na Roland Garros, se mi bude teď hrát s větším klidem a jistotou," usmál se.

Federer: Prioritou je vyhrát Wimbledon

"Bylo moc důležité, že jsem se zase dostal do finále," řekl Federer na tiskové konferenci. Před Paříží hrál o titul z turnajů velké čtyřky naposledy loni v lednu na Australian Open, kde získal rekordní šestnáctý grandslamový vavřín. Letošní sezoně dominuje Srb Novak Djokovič, ale právě toho Federer porazil v semifinále a za finálové drama s Nadalem se Švýcar stydět nemusí. "Cítím se po fyzické stránce dobře jako už dlouho ne, což je pozitivní. A mám za sebou náročné dny, ale mám z nich dobrý pocit a to je taky příjemné zjištění," doplnil.

Roger Federer:

"Říkal jsem, počkejte šest měsíců, když lidé po (letošním) Australian Open tvrdili, že Rafa a já končíme. Lidé vás rychle odepisují, ale já se tím nezabýval, protože jsem věděl, že budeme zpět. A teď zase mluví všichni jinak..."

Pařížské finále navíc obnovilo finálovou grandslamovou rivalitu Federera s Nadalem. Před Roland Garros spolu hráli grandslamové finále v roce 2009 v Melbourne a pětisetovou bitvu na Australian Open tehdy vyhrál Nadal.

Federer sice klesl v žebříčku na třetí místo, ale odepisovat ho nikdo nesmí, což ve francouzské metropoli jasně ukázal. Mnohanásobně to platí především před Wimbledonem, který začne za čtrnáct dnů. "Vyhrát tam je prioritou sezony číslo jedna," vyhlásil šestinásobný vítěz turnaje na trávě v All England Clubu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články