Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Ivan Lendl: Mužský tenis prožívá fantastické období

Prostějov - Na třech grandslamových turnajích získal osm titulů, byl členem vítězného družsva v Davisově poháru 1980 a celkem 270 týdnů vévodil světovému tenisovému žebříčku. Tenisový král druhé poloviny osmdesátých let Ivan Lendl je jednoznačně považován za nejlepšího českého hráče historie, přestože většiny svých velkých úspěchů dosáhl až po emigraci do USA, jejichž občanem se na sklonku kariéry stal.

Ačkoliv s tenisem procestoval Lendl prakticky celý svět, nebyl ani pro něj odchod z rodné země úplně jednoduchý. "Samozřejmě, že to bylo těžké, je to jiný jazyk, jiná kultura. Všechno se potřebujete naučit znova, i když jak jste starší, tak si zvyknete lépe. V té době ale byla většina turnajů v Americe a mně tak nedělalo zase příliš velký problém si tam nakonec zvyknout," vzpomíná.

Lendl o Davis Cupu:

"V roce 1980 to byl samozřejmě fantastický úspěch, jenom já jsem si to tak neuvědomoval. V tu dobu mi bylo dvacet, myslel jsem si, že jich vyhrajeme ještě pět."

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko s Ivanem Lendlem

Na častou otázku, který z jeho tenisových souputníků byl pro něj největším soupeřem, ze zásady neodpovídá. "Záleží na podmínkách, na povrchu a také na době. Jednu dobu to byl Connors, kterého jsem zase v jiném období porážel, jindy zas Wilander. Kromě nich určitě ještě McEnroe, Edberg a Becker, jednoho vybrat prostě nedokážu." Svého přemožitele z finále Wimbledonu 1987 Pata Cashe k nim ale neřadí. "Cash hrál výborně ve Wimbledonu, ale celkově to nebyl tak úspěšný hráč jako oni," bilancuje Lendl.

Při hodnocení svých nástupců a současného tenisu ale nešetří superlativy. "Mužský tenis je ve fantastickém stadiu. Je velmi napínavý, plný skvělých hráčů. Jsme v etapě tenisu, kdy nejdřív Sampras překonal rekord v počtu grandslamů, pak tu byl Federer, který překonal Samprase a nyní máme Nadala, který je s ohledem na svůj věk ještě dále než Federer. A pro mne osobně bude velmi zajímavé sledovat, jestli zůstane Nadal zdravý a zda bude mít šanci Federera překonat," těší se Lendl.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články