Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Berdych se Štěpánkem vyhráli čtyřhru a získali druhý bod

Bělehrad - České tenisty dělí jeden bod od postupu do finále Davisova poháru. V dnešní čtyřhře dokázali Tomáš Berdych a Radek Štěpánek v Bělehradu porazit domácí pár Novak Djokovič, Nenad Zimonjič přesvědčivě 3:6, 6:1, 6:4 a 6:1 a v semifinále Davisova poháru vedou hosté nad Srbskem 2:1. "Teď to vypadá optimisticky, ale čeká nás ještě perný den. Nesmíme podcenit ani jeden míč, ani jeden set. Utkání by mohlo skončit jinak, ale to nechceme. Chceme finále," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

Postupový třetí bod zkusí v nedělní úvodní dvouhře od 14:00 získat Berdych, proti kterému by měl podle rozpisu nastoupit Viktor Troicki, ale očekává se, že na kurt půjde finalista US Open Djokovič. V případě stavu 2:2 rozhodne až zápas Štěpánka s Jankem Tipsarevičem.

Za nerozhodného stavu vyhráli Berdych se Štěpánkem čtyřhru v Davis Cupu počtvrté a pokaždé pak čeští tenisté v utkání nakonec zvítězili. V deblu si navíc v DC vylepšili bilanci na sedm výher a jednu porážku. Pokud Češi zápas dotáhnou do vítězného konce i nyní, tak je ve finále čeká Francie, která porazila Argentinu. "Vlétli jsme na kurt jako tým a nikdy se nevzdávali. Sice jsme prohráli první set, ale od druhého setu jsme pozvedli naši hru na vyšší úroveň a dominovali jsme zbytku utkání," řekl Štěpánek. "Dodá nám to hodně pozitivní energie do neděle," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych se Štěpánkem uhráli druhý bod

"Máme nejlepší možnou pozici a teď je řada na Srbech. Myslím, že budu hrát s Djokovičem a budu v jiné pozici, lepší než v pátek. Zkusím tam nechat to nejlepší, dostat ho pod tlak a budu bojovat o každý míč a jít pro to (výhru)," řekl Berdych. "Atmosféra v týmu byla skvělá a pomohlo mi to se cítit a hrát lépe a lépe, což se projevilo na dvorci. Snad si to udržím i do neděle," řekl Berdych.

Před zraky srbského prezidenta Borise Tadiče začal třetí deblista světa Zimonjič zápas esem i snadným ziskem podání. První brejkbol však měli Češi díky Štěpánkovi při podání Djokoviče, ale "srbský génius", jak psali diváci v hledišti, své podání esem uhájil. Stejně neúspěšná byla česká dvojice i následně při Zimonjičově servisu.

Srbové vyhráli první set, pak už nestíhali

První set rozhodla ztráta slabšího Berdychova podání v osmém gamu, o které ho připravil prohozem po lajně druhý hráč světa Djokovič. Domácí následně potvrdili zisk první sady při podání Zimonjiče. Češi se nenechali vyvést z míry a začali stále více využívat chyb nejslabšího hráče na kurtu Zimonjiče. Berdych postupem času "vyrostl", hrál mnohem důrazněji, což v kombinaci se Štěpánkem a jeho úspěšnými returny i zásahy na síti posunulo český pár do role lepší dvojice. V druhém setu vzali svěřenci Jaroslava Navrátila dvakrát podání Zimonjičovi a ke třetím setu jim to stačilo jednou.

Překvapenou halu se snažil rozpumpovat Djokovič, když emotivně ukazoval publiku, aby fandilo. Obecenstvo se začalo chovat nesportovně a pískalo do podání českých tenistů, ale marně. Na začátku čtvrté sady ubránil Štěpánek podání přes šest shod a jeden odvrácený brejkbol. Ve třetí hře pak český pár po výborných returnech poprvé prorazil Djokovičův servis a srbský idol o lavičku rozmlátil raketu. Definitivně čeští tenisté zlomili Srby již čtvrtým brejkem podání Zimonjiče a zápas dovedli k vítězství za dvě hodiny a 37 minut.

V pátečních dvouhrách nejdříve Štěpánek vyhrál 4:6, 6:2 a dvakrát 6:4 nad Troickým, který nahradil Djokovič. Berdych pak prohrál s Tipsarevičem nečekaně 5:7, 2:6, 6:2 a 6:7.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články