Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Helcelet: Osobní rekord na olympiádě, to se počítá

Rio de Janeiro - Nejlepší sezonu kariéry má za sebou desetibojař Adam Sebastian Helcelet. Po stříbrné medaili z mistrovství Evropy se sice na olympijských hrách v Riu de Janeiro neprobojoval do první desítky, výkonem 8291 si ale vylepšil osobní rekord.

Adam Sebastian Helcelet
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

S výkonem v Riu byl Helcelet vcelku spokojen, litoval jen výpadku ve skoku o tyči. "V několika disciplínách jsem si udělal osobáky, ale pokazil jsem tyčku. Tam jsem ztratil 100 bodů, přitom letos jsem skákal dobře i na tréninku," uvedl Helcelet.

Podle něj se ale málokdy povedou desetibojaři všechny disciplíny. "Stejně mě to ale mrzelo, protože pak by ten výkon byl úplně někde jinde a byl bych kolem osmého místa. Ale je to osobní rekord na olympiádě, to se počítá," hodnotil.

Podle svých slov soutěž v tyčkařském sektoru trochu protaktizoval. "Přitom jsem se cítil dobře. Na první pokus na 470 centimetrech jsem ale měl měkkou tyč. Pak jsem si vzal tvrdší, jenže než jsem se s ní srovnal, tak byl konec," připustil.

Největší krizi v závodě přitom měl na začátku druhého soutěžního dne, na krátkých překážkách. "Po prvním dnu jsem byl hodně unavený a spal jsem jen čtyři hodiny. Přišel jsem na start a chtělo se mi spát. Pak jsem se ale rozběhal a nakonec ten čas 14,37 byl docela dobrý," vysvětlil.

Konec závodu Helceletovi vyšel, osobní rekordy si připsal jak v oštěpu, tak v závěrečné patnáctistovce. "Přitom to není úplně moje disciplína, bolí mě to hodně. Ten pocit před patnáctistovkou se dá těžko popsat. To už ani nikdo nemluví, nekouká na soupeře, prostě se snaží ze sebe vymáčknout maximum a nějak to doběhnout," popisoval Helcelet.

Vítězství současné desetibojařské jedničky Ashtona Eatona ho příliš nepřekvapilo. "To už spíš Kevin Mayer. Protože zlepšit si osobní rekord na této úrovni o 300 bodů, to je neskutečné. To opravdu nečekal nikdo," zhodnotil výkon stříbrného medailisty Helcelet.

Do budoucna je pro Helceleta důležité se především pravidelně zlepšovat. "Měl jsem dobře našlápnutou kariéru, ale před třemi lety jsem si poranil kotník a hrabal jsem se z toho poměrně dlouho. A teď jsem si vlastně po třech letech dal osobní rekord. Navíc mám medaili z mistrovství Evropy, takže to mě doufám nakopne. Pořád je co zlepšovat, stále mám rezervy v tréninku," uzavřel Helcelet.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články