Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První fotbalové zlato pro Němky, Brazilky nemají ani bronz

Rio de Janeiro - Své první zlato na olympiádě v historii vybojovaly německé fotbalistky. Ve finále turnaje porazily Švédky, přemožitelky největších favoritek USA i Brazílie, 2:1. O vítěznou branku se postarala nešťastně vlastním gólem Sembrantová. Domácí Brazilky nakonec na turnaji nemají ani bronz, v zápase o cenu útěchy podlehly Kanadě rovněž 1:2.

Vítězky olympijského turnaje Němky
zdroj: Reuters autor: MURAD SEZER

Po třech bronzech se německé fotbalistky konečně dočkaly, byť to momentálně není v letech jejich největší slávy, kterou si prožily v polovině minulého desetiletí. Ve finále Německo zdolalo houževnaté a defenzivně výborně vyladěné Švédsko, které mezi ženami slaví první fotbalovou medaili v historii.

U obou branek Německa byla Dzsenifer Marozsánová. Nejprve se prosadila sama přesně mířenou střelou z hranice pokutového území. V 62. minutě pak útočnice Frankfurtu zahrávala přímý kop, střela se odrazila od tyče a Linda Sembrantová si dala smolný vlastní gól, když se jí nepovedl odkop.

Švédky brzy snížily gólem Stiny Blacksteniusové, ale na vyrovnání i přes závěrečný tlak nedosáhly. Na Němky mohou v sobotu navázat také jejich krajané, kteří se představí ve finále proti domácí Brazílii. 

"Tak tohle byla třešnička na dortu," řekla trenérka Silvia Neidová, jež u týmu končí a rozloučila se nejlepším možným způsobem. Po olympiádě bude pracovat jako skaut. Druhou hrdinkou turnaje byla Marozsánová. "Je to nádherný okamžik, nedá se to popsat slovy," radovala se.

Hvězdná Marta se musela sklonit před Kanadou
zdroj: Reuters

Kanaďanky na turnaji prohrály pouze semifinále s Německem 0:2, jinak pokaždé uspěly. Ve skupině zdolaly Austrálii, Zimbabwe i právě Německo, které jim však v klíčovém duelu prohru oplatilo.

Ve čtvrtfinále si poradily s Francií a zvládly i duel s domácími favoritkami. Za výhrou nasměrovala Kanadu Roseová, která využila velmi dobrou akci Lawrencové a zblízka doklepla její centr do sítě. Roseová byla i u druhé branky po změně stran, když našla ve vápně Sinclairovou a ta zvýšila.

Právě Sinclairová se trefila i v boji o bronz před čtyřmi roky. Brazílie už stačila jen snížit, když se z otočky prosadila Beatriz. Stejná hráčka byla i blízko vyrovnání, její střela však skončila těsně vedle.

Fotbal - ženy

Finále (Rio de Janeiro): Švédsko - Německo 1:2 (0:0)
Branky: 67. Blacksteniusová - 48. Marozsánová, 62. vlastní Sembrantová.
O 3. místo (Sao Paulo): Brazílie - Kanada 1:2 (0:1)
Branky: 79. Beatriz - 25. Roseová, 52. Sinclairová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články