Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dostál: Chvíli jsem měl ohledně postupu trudné myšlenky. Hodím to ale za hlavu

Rio de Janeiro – Při rozjížďce sice začal pomalu, drtivým finišem si ovšem dojel pro vítězství. V semifinále ale Josef Dostál už tak nezářil a do finále se dostal až z poslední postupové čtvrté pozice. Po závodě dokonce přiznal, že chvíli měl i černé myšlenky. Nyní proto chce vše hodit vše za hlavu a připravit se na středeční finále, které podle něj nemá favorita.

Kajakář Josef Dostál
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

"Finále se pojede od znovu. První den moc věcí neukázal. Jen to, že nejsou favoriti a může překvapit někdo nový. Zkusím všechno dát za hlavu a vypálit do nového dne," řekl Dostál. Důvodem je i to, že kajakáři absolvovali dvě jízdy v rozmezí hodiny a půl. "Na což není nikdo zvyklý."

Kvůli náročnému programu se šel po rozjížďce trochu vyběhat po molu. "Až mi organizátoři říkali, ať toho nechám, že dělám vlny dalšímu závodu," smál se. Jinak ale po náročném dni působil tišeji. "Jindy mám víc energie? No jo, no. Jsem z toho taky trochu nervózní, ale když je tam to finále, můžu si už jen užívat," řekl.

Rozjížďku Dostál vyhrál, ale na trati se musel probrat. Začal volněji, protože si říkal, že má slabší soupeře, a najednou byl poslední. "Ale pak jsem si uvědomil, že je nás tu jenom pár a je to olympiáda. Všichni jedou na krev, někdo vypadne a pojede domů. Tak jsem se sebral a zrychlil. Naštěstí z toho bylo první místo," řekl.

Dlouho vyrovnané bylo také semifinále. "Já to rád dělám napínavé," uvedl Dostál. Překvapil přiznáním, že ho v úvodu semifinále napadalo, že nepostoupí. "Fakt, měl jsem dost trudné myšlenky. Říkal jsem si: Teď, nebo nikdy," řekl, ale do finále proklouzl bez větších problémů ze čtvrtého místa a poslední metry už nejel naplno.

"Čtvrté místo žádná ostuda není a třeba budu mít ve finále o to lepší dráhu," řekl Dostál. Měl na mysli první dráhu, v které jeho semifinále nečekaně vyhrál Rus Roman Anoškin. "Odtamtud foukal vítr proti a jsou tam zábrany, takže tam měl, dá se říci, výhodu. Voda v jezeře může záhadně cirkulovat, ale spíš jde o záběry," řekl.

Velké vlny jako veslaři kajakářům jízdu neztrpčovaly, přesto Dostál pár vlnek pocítil. "Jsou od motoráků a ostatních rozjíždějících se, protože chybí vratný kanál. To trošku znehodnocuje lidi, kteří neumí jezdit, a ani já nejel úplně ideálně," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články