Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Vrcholy 9. dne OH: Bolt vládcem, senzační čtvrtkařský rekord a pátý bronz

Rio de Janeiro – Bronzové tenisové žně zakončili Lucie Hradecká a Radek Štěpánek. Eva Vrabcová Nývltová skončila v maratonu na 26. místě. Americká sportovní gymnastka Simone Bilesová suverénně ovládla přeskok a po triumfech ve víceboji a v družstvech získala v Riu třetí zlatou medaili. Dvě zlaté vybojoval Brit Max Whitlock. Olympijským vítězem v běhu na 400 metrů se stal Wayde Van Niekerk a časem 43,03 překonal světový rekord Michaela Johnsona. A Usain Bolt? Ten po triumfech v Pekingu a Londýně nenašel na stovce ani tentokrát svého přemožitele.

Usain Bolt stihl ve finiši i úsměv pro fotografa
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Bolt nepřekonán, Johnsonův rekord ano

Bolt jako první sprinter v historii ovládl na třech olympijských hrách po sobě běh na 100 metrů. Fenomenální Jamajčan ve finálovém závodu v Riu de Janeiro porazil hlavního rivala Američana Justina Gatlina, i když mu nevyšel start a musel své soupeře dotahovat. Bolt zvítězil ve svém nejlepším letošním čase 9,81 sekundy.

Šok přišel necelou půlhodinku před vítěznou stovkou Usaina Bolta. Jihoafričan Wayde Van Niekerk vylepšil historické maximum legendárního Američana Michaela Johnsona z roku 1999 o 15 setin.

Finále houževnatých

Nezapomenutelné finále olympijského turnaje přinesl souboj Argentince Juana Martina del Potra s Andym Murraym. Po více než čtyřech hodinách odešel po čtyřsetové bitvě jako vítěz z kurtu Brit.

Tenisová bronzová tečka

V souboji o třetí místo v mixu po výborném výkonu porazili Hradecká se Štěpánkem za hodinu a 13 minut indický pár Sania Mirazová, Rohan Bopanna 6:1, 7:5 a získali pro českou výpravu v Riu šestou medaili.

Jednatřicetiletá Hradecká slaví druhý cenný kov pod pěti kruhy po deblovém stříbru z Londýna před čtyřmi lety. V Riu získala medaili na druhý pokus, když v sobotním souboji o bronz prohrála s Andreou Hlaváčkovou čtyřhru proti další české dvojici Lucie Šafářová, Barbora Strýcová.

Veterán Štěpánek se v 37 letech dočkal premiérového olympijského cenného kovu a bronz přirovnal k dvěma triumfům v Davisově poháru. "Nám to zní jako zlato! Máme sice bronz, ale cítíme se úplně zlatě," poskakoval radostí. "Je to úplně nejvýš v kariéře se salátovou mísou," dodal.

Krásná premiéra obojživelnice Vrabcové-Nývltové

Vrabcová Nývltová se musela stejně jako její soupeřky potýkat s nemalým vedrem. Bývalá úspěšná lyžařka, která v minulosti třikrát startovala na zimních hrách, dosáhla času 2:33:51. "Já jsem moc spokojená, to umístění je fantastické. Na lyžích mi trvalo hodně dlouho, než jsem se dostala na bodovaná místa," přirovnala Vrabcová-Nývltová umístění do třicítky k běhu na lyžích, kterému se roky věnovala. První olympijské zlato pro Keňu v této disciplíně vybojovala Jemima Sumgongová.

Bilesová má nakročeno do historie

Nejlepší gymnastka současnosti Bilesová má stále šanci odvézt si z Brazílie pět titulů, což dosud nikdo z jejích předchůdkyň nedokázal. Bronzový medailista z víceboje Whitlock nejprve v prostných získal pro svou zemi první gymnastické zlato z OH v historii, poté ovládl i cvičení na koni našíř. Londýnský titul z bradel obhájila Ruska Alija Mustafinová.

Rose slaví jedinečné zlato

Prvním olympijským vítězem v golfu po 112 letech je Brit Justin Rose. Turnaj zařazený do programu Her poprvé od roku 1904 vyhrál s výsledkem 16 ran pod par díky birdie na poslední jamce. Stříbro si z Brazílie odveze Švéd Henrik Stenson a bronz další ze spolufavoritů Američan Matt Kuchar.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam golfu: 4. kolo (M)

Britové vládnou dráze

Královskou disciplínu dráhové cyklistiky vyhrál Brit Jason Kenny, který ve sprintu obhájil zlato z Londýna a celkově má už šestou medaili. Ve finále porazil ve dvou jízdách krajana Calluma Skinnera, kolegu z vítězného tria v týmovém sprintu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články