Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrcholy 8. dne: Bronzové žně, atletické příběhy i nedostižní Britové na dráze

Rio de Janeiro – Česká výprava má za sebou zatím nejúspěšnější medailový den. Hned třikrát se v Českém domě mohlo slavit – a pokaždé s bronzovým puncem. Ke třetímu místu veslaře Ondřeje Synka se přidaly tenistky: nejprve Petra Kvitová a po ní deblistky Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou. Unikátní přehlídku nezdolnosti ukázal Brit Mohamed Farah, když v závodě na 10 kilometrů dokázal všechny předehnat i po nepříjemné kolizi a pádu. Jeho kolegyně z britské výpravy opět úřadovaly na jiném ovále – tentokrát dráhařském.

Bronzová medaile
zdroj: ČTK/AP

Úsvit doby bronzové 

Tak přirovnal sobotní vystoupení svých kolegů Radek Štěpánek i s faktem, že také on bude spolu s Lucií Hradeckou bojovat po nezdařeném semifinále o stejný kov. Bronzovou jízdu načal skifař Ondřej Synek, který na vodním kanále bojoval o medaile s největšími konkurenty – fenoménem této disciplíny Mahém Drysdalem z Nového Zélandu a výbušným Chorvatem Damire Martinem. Už během závodu podle svých slov věděl, že není v ideálním rozpoložení, a tak ze třetího místa pozoroval dramatický souboj svých dvou soupeřů. Jejich pořadí totiž musela rozhodovat až cílová fotografie.  

Synek přesto vstoupil do historie. Je teprve šestým českým sportovcem, který má medaile ze tří olympijských her. "To je hezký, ale trochu mě mrzí, že aspoň jedna není zlatá," litoval český skifař. Synek se zařadil po bok sportovních gymnastek Věry Čáslavské a Evy Bosákové, oštěpaře Jana Železného, diskaře Ludvíka Daňka a rychlostního kanoisty Felixe Brzáka.

Slzy štěstí pro Kvitovou

Lekci z psychické odolnosti ukázala všem Petra Kvitová. Páteční zápas s pozdější vítězkou turnaje Mónikou Puigovou ji stál hodně sil i zklamání. Na zápas dvou poražených ze semifinále se ale připravila více než dobře. Bitvu s Madison Keysovou z USA ovládla po setech 7:5, 2:6 a 6:2.  

"Od začátku sezony jsme se víceméně připravovali na olympiádu, takže tohle je satisfakce. Po roku, který není úplně hvězdný, tak stejně získat bronz, si myslím, že je skoro nadlidský úkol. Ty slzy štěstí jsem neměla hodně dlouho. Takže jsem hodně ráda, že přišly," řekla. 

Fedcupový souboj

Třetí bronz do sbírky byl vlastně předem jasný. V souboji ženského deblu zbývalo pouze odhalit, která dvojice z dlouholetých kamarádek a členek fedcupového týmu medaile za třetí místo získá. Radovaly se nakonec Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou – také proto, že na jejich soupeřkách se podepsaly zdravotní šrámy (Andrea Hlaváčková) i únava z náročného programu (Lucie Hradecká).  

Úskalí "sesterského" souboje shrnula Strýcová. Po využitém mečbolu se podle ní vítězky nejdříve radovaly jen vlažně. "Byla to hrozně hloupá situace," řekla Šafářová. "Mám se radovat, nemám se radovat, když jsou na druhé straně Češky. Ale vždyť jsme vyhrály," říkala si Strýcová. Spolu se Šafářovou tak završily turnaj, v jehož úvodu zaskočily i hvězdný pár sester Williamsových.

Phelpsův medailový hon se zastavil na 23 zlatých 

Po Londýně chtěl s plaváním nadobro skončit, ještě jednou se ale v olympijském bazénu představil. V Brazílii Michael Phelps nastoupil v šesti závodech a triumfu se nedočkal jen na 100 metrů motýlek. Páté zlato z Ria si v sobotu zajistil jako člen polohové štafety 4x100 metrů.  

Celkově tak jednatřicetiletý končící rekordman rozšířil svou sbírku na 28 cenných kovů. Vládne všem olympionikům s 23 zlatými a vedle nich v bazénu dosáhl i na tři stříbra a dva bronzy.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam plavání: všechna finále osmého dne (M,Ž)

Zázrak z Portorika 

V sobotním přehledu se vyplatí ještě jednou zavítat k tenisovým kurtům. Olympijská vítězka ženské dvouhry Mónica Puigová je nejen první nenasazenou hráčkou, která v moderní éře olympijského tenisu pronikla finále, ale získala i vůbec první zlato pro Portoriko. Své vítězné tažení završila proti turnajové dvojce Kerberové, která v rozhodujícím třetím setu za stavu 0:5 odvrátila "kanára" a v závěru i tři mečboly.  

Puigová dosud vyhrála na okruhu WTA jediný turnaj, v květnu 2014 na antuce ve Štrasburku. Na grandslamech došla nejdále do 4. kola. V Riu ale vyhrála všech šest zápasů. V pátek vyřadila později bronzovou Petru Kvitovou. 

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatý fifteen Mónicy Puigové

Dráhu znovu zdobily britské rekordy

Britské cyklistky obhájily na dráze v Riu de Janeiro olympijské zlato ze stíhacího závodu na 4000 metrů. Znovu tak učinily ve světovém rekordu. Britky v Brazílii dokázaly při každém ze svých tří vystoupení vylepšit světový rekord. Podobně si vedou i jejich mužští kolegové v čele s Bradleym Wigginsem. 

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam dráhové cyklistiky: celý program osmého dne – stíhací závod týmů (Ž), keirin (Ž), sprint (M)

Překvapivé vítězství v sedmiboji 

Olympijský sedmiboj nečekaně vyhrála Belgičanka Nafisatou Thiamová, když dokázala o 35 bodů porazit i velkou favoritku a obhájkyni z Londýna Jessicu Ennisovou-Hillovou. České naděje se nakonec umístily ve třetí desítce – Eliška Klučinová na 22. místě, Kateřina Cachová o dvě pozice za ní.

Obhajoba navzdory pádu 

Ze třetího olympijského zlata se radoval vytrvalec Mohamed Farah. Brit dokázal obájit vítězství, i když v jednu chvíli běžel na posledním místě a dokonce spadl po kolizi s jedním ze soupeřů. Třiatřicetiletý somálský rodák v Riu obhájil londýnský triumf v běhu na 10 tisíc metrů, ve finiši porazil Keňana Paula Tanuie o 47 setin sekundy. 

Je nám líto, video expirovalo.
Finiš závodu na 10 000 m mužů

Nejrychlejší ženou planety je Thompsonová

Jamajské sprinterce Shelly-Ann Fraserové-Pryceové se nepodařilo vyhrát na olympijských hrách jednu atletickou disciplínu potřetí za sebou. Zlato ze stovky v Riu získala její jamajská krajanka Elaine Thompsonová, která vyhrála finále časem 10,71 sekundy. Fraserová-Pryceová doběhla třetí, druhá byla Američanka Tori Bowieová.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále sprintu na 100 m žen

Maslákův strop byl znovu v semifinále  

Pavel Maslák nepostoupil do olympijského finále běhu na 400 metrů. Dvojnásobný halový mistr světa skončil v Riu ve svém semifinále třetí, ale ani jeho letošní maximum 45,06 sekundy mu na postup nestačilo. Rovněž před čtyřmi lety v Londýně skončil Maslák v semifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Maslák: Běželo se mi dobře, druhá dráha mi pomohla i nepomohla


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články