Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Ozvalo se křupnutí. Start gymnastů poznamenala zlomenina a přetržený vaz

Rio de Janeiro - Úvod gymnastických soutěží na olympijských hrách v Riu de Janeiro nebyl jen pohlednou přehlídkou sportovního úsilí, ale poznamenala ho i dvě nepěkná zranění. V bolestné agonii skončila sobotní kvalifikace víceboje pro Francouze Samira Ait Saida, který po doskoku zůstal ležet se zlomenou nohou. Přetržený křížový vaz zas zkřížil reprezentační plány Němci Andreasi Tobovi.

Olympijské úsilí gymnasty Samira Ait Saida zastavila ošklivá zlomenina
zdroj: REUTERS autor: Athit Perawongmetha

Said si před čtyřmi lety v Londýně poranil pravou nohu a v Riu skončil ještě hůře. Po dopadu při jeho druhém pokusu na přeskoku se ozvalo arénou mrazivé křupnutí a francouzský reprezentant zůstal na zemi v bolesti s levou nohou visící bezvládně pod kolenem.

K Saidovi ihned přispěchali zdravotníci, kteří ho po několika minutách transportovali z haly. Francouz se dočkal bouřlivých ovací publika, na něž zareagoval zvednutou paží. Poté ho převezli do nemocnice.

Zraněný Samir Ait Said
zdroj: REUTERS autor: Damir Sagolj

Mistr Evropy na kruzích z roku 2013 se podrobil operaci holeně a krátce po ní na Facebooku zveřejnil video, v němž děkoval lidem za podporu a povzbuzoval své reprezentační kolegy.

Do gymnastické haly v Riu se chce vrátit jako divák a rád by se představil na příštích olympijských hrách v Tokiu. "Věřte mi, že dobrodružství Tokio 2020 je stále možné. Až se postavím opět na nohy, vrátím se k tréninku a budu usilovat o olympijské zlato," uvedl šestadvacetiletý Said.

Aby pomohl družstvu do finále, šel Toba na koně s přetrženým vazem

Krátce před šokujícím zraněním Francouze, skončil v bolestech Toba. Mistr Německa ve víceboji si po pádu na prostných přetrhl přední křížový vaz v pravém koleni. "Brečel jsem jako malé děcko. Zranění kolena je vážné, ale psychická bolest je ještě větší," řekl.

Ve světle těžkého zranění ale ukázal Toba obdivuhodnou sílu ducha, když v bolestech nastoupil k sestavě na koni na šíř, aby pomohl svým kolegům do finále družstev. Získal si tím obdiv publika i kamarádů z reprezentace.

"Bylo to úžasné. Je pro mě čest být v družstvu s někým takovým," ocenil zraněného kolegu Hambüchen. Německo skutečně do pondělního finále jako poslední osmé proklouzlo, Toba už ale v Riu soutěžit nebude.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam sportovní gymnastiky: kvalifikace víceboje jednotlivců (M)

Bodování tlačí gymnasty k obtížným prvkům, ale ke gymnastice úrazy patří

Účastník čtvrtých olympijských her Hambüchen viní z těžkých zranění systém bodování, který Mezinárodní gymnastická federace zavedla po rozhodcovském skandálu na OH v Aténách 2004. Na rozdíl od dřívějšího bodování do celkového skóre 10,0 se nyní konečná známka skládá ze dvou částí - nastavené obtížnosti cviku a jeho provedení. To podle Hambüchena vede k tomu, že se gymnasté kvůli vyšším základním bodům pokoušejí o přehnaně těžké cviky, i když je třeba ještě nemají úplně zvládnuté.

"Je mi líto, co se z gymnastiky stalo. Všichni pořád chtějí víc, větší náročnost, nové rekordy a už je to hodně nebezpečné. Opravdu mi to vadí. Už se mi ten systém bodování nelíbí. Doufám, že ho po Riu zase změní," uvedl dvojnásobný olympijský medailista na hrazdě, jenž jako jeden z mála současných gymnastů pamatuje ještě staré bodování do absolutní desítky.

Gymnasté si nicméně uvědomují, že podobná zranění k jejich sportu patří. I když se hodně mluví o nebezpečí v kontaktních sportech typu fotbalu či hokeje, na riziko v gymnastice se často zapomíná. "Každý ví, že gymnastika je nejtěžší sport na světě. A pokud to nevíte, tak nevíte nic o gymnastice," uvedl Američan Danell Leyva.

Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články